Цей нешвидкий суд. Про дві резонансні справи, розгляд яких у Кропивницькому затягнувся

Перегляди: 1414

Андрій Трубачев, «Україна-Центр»

В обох райсудах Кропивницького не знайшлося суддів, готових розглядати справу про можливе отримання хабара колишньою співробітницею прокуратури Світланою Клюкіною, а гучну справу про звіряче вбивство таксиста Євгена Орлова на другому році процесу думають почати слухати заново.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Чому місцева Феміда настільки не поспішає виносити рішення у резонансних справах, одній з яких майже три, а другій у березні буде два роки, залишається тільки здогадуватися.

Колеги і друзі

«Справа Клюкіної», яку звинувачують в отриманні хабара в 6,5 тис. долара частинами в наприкінці 2015-го початку 2016 років, починали слухати в Ленінському районному суді обласного центру. Тривало це близько року.

Коли почали досліджувати матеріали негласних слідчо-розшукових дій (НСРД), зроблені прихованою камерою запису, головуюча в колегії суддя Бутельска подала у відставку у зв'язку з виходом на пенсію. На заміну за розподілом вийшов Олексій Мягкий і тут же взяв самовідвід - він чотири роки працював у органах прокуратури під керівництвом Клюкіної і вирішив, що будь-яке його рішення може бути визнане упередженим. Самовідвід був прийнятий.

Зрештою справу передали в другий райсуд міста - Кіровський. Там якось відразу не склалося, колегія в повному складі - Володимир Поступайло, Олександр Куценко і Роман Петров - теж повідомила про самовідвід. Всі троє посилалися на хороші професійні й особисті відносини з обвинуваченою. Потім їх приклад наслідували Руслан Бурко та Ірина Загреба - перший теж працював у прокуратурі, а чоловік другої, суддя Ленінського райсуду Андрій Загреба, раніше вже слухав справу Клюкіної. Не піде.

Справу передали до Знам'янки - в тамтешньому міськрайонному суді в понеділок мало відбутися перше засідання. Скільки ще років буде потрібно, щоб винести хоч якийсь вердикт, навряд чи хто візьметься прогнозувати.

Втім, справа спочатку було досить «мутною». Хабар, за версією слідства, був за те, щоб зняти арешт з позашляховика Porsche Cayenne і відкликати з суду апеляційну заяву прокуратури у справі про ДТП в Кіровограді, учасницею якої була жителька Києва. Заяву в СБУ писала людина, яка вважається її співмешканцем, він же пізніше носив приховану камеру під час НСРД.

Уже в цьому квітні ЗМІ писали, що він цілком може виявитися «підставним». Так, прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, що представляють обвинувачення в суді, підтвердили, що Олександр Каменчук розшукується поліцією за умисне вбивство в Кропивницького і звинувачений у контрабанді наркотиків. За їхніми словами, вбивство сталося під час перестрілки, яка сталася біля одного з розважальних закладів Кіровограда на початку січня 2016 року.

Лікарняні й відпустки

Судовий процес у справі про інше вбивство, що сталося в березні 2017-го і наробило багато шуму, не обіцяв бути довгим або складним. Тут усе було цілком зрозуміло вже через два дні після події. Тоді знайшли кинуту на виїзді з Кропивницького машину з тілом Євгена Орлова в багажнику і затримали двох підозрюваних.

Один з них, Віталій Пугаченко, нагадаємо, ще школяр. Другий, Дмитро Царенко - колишній нацгвардієць. За версією слідства, вони викликали таксі в одне з дачних селищ, зажадали у водія гроші, а коли той їм відмовив, почали його бити. Звинувачення вважає, що Царенко 14 разів ударив Орлова в шию, грудну клітку, спину і стегна колючо-ріжучими предметами. Крововтрата привела до смерті таксиста, у якого залишилися дружина і маленька дитина.

Днями в Ленінському райсуді підтвердили, що справу, розгляд якої триває майже два роки, можуть почати слухати «з чистого аркуша». Називали суддівські прізвища, що веж звучали вище.

«Запасною суддею спочатку була Галина Бутельска, після того, як вона звільнилася, її замінив суддя Загреба. Переносилися судові засідання, оскільки суддя Загреба був спочатку у відпустці, а потім - на лікарняному. Потім представниця потерпілого писала про відкладення розгляду справи. На наступному судовому засіданні буде вирішуватися, розглядати справу з початку чи з того моменту, коли звільнилася суддя Бутельска. Якщо хоча б одна людина буде проти цього, то справа буде розглядатися заново», - повідомили у прес-службі суду.

«Хоча б одна людина», швидше за все, знайдеться. За словами вдови загиблого Наталії, з проханням почати слухання заново виступила сторона обвинуваченого Царенка.

Обом фігурантам інкримінують вчинення умисного вбивства з корисливих мотивів, заподіяне за попередньою змовою групою осіб, розбій та незаконне заволодіння транспортним засобом, поєднане з насильством. Царенку пред'явлено звинувачення також у залученні неповнолітнього в злочинну діяльність.

Сам неповнолітній в одному з засідань, які все ж відбулися, дав свідчення, заявивши, що у вбивстві не брав участі, про плани старшого товариша не знав. Пугаченко розповів також, що раніше той стверджував, що у нього є граната, якою можна налякати продавця в магазині або власника сауни й відібрати гроші.

Сам 27-річний Царенко на засіданнях вів себе зухвало, в тому числі заявив привселюдно, що, дослівно, «покладав на всіх великий і товстий».

Покаранням, передбаченим інкримінованими обом статтями Кримінального кодексу, може бути, в тому числі, довічне ув'язнення з конфіскацією майна. Поспішати обвинуваченому нікуди...