Жителі Кіровоградщини найбільше довіряють армії, й найменше - судам

Перегляди: 1348

Центральноукраїнська соціологічна лабораторія у рамках проекту «Стан громадської думки Кіровоградщини» з 12 по 30 листопада 2018 року провела опитування серед жителів Кіровоградщини.

Про це під час прес-конференції в CBN сьогодні, 17 грудня, повідомив керівник лабораторії Едуард Клюєнко.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Дослідження здійснене за методом стандартного інтерв’ю за місцем проживання. У ньому взяли участь 600 респондентів, які є жителями Кіровоградської області. Вибірка сформована за віком, статтю та типом поселення. Похибка опитування складає 4,2%.

Результати показали, що Кіровоградщина відображає загалом ті ж самі тенденції, що і на загальноукраїнському рівні, але має певні особливості.

За результатами соцопитування, жителі Кіровоградщини найбільше довіряють армії (31,8%) і церкві (42%). Найменше - прокуратурі (10,2%) і судам (9,7%).

Корупція на Кіровоградщині не є тотальною. Лише 8% стикались з побутовою корупцією. За словами експертів, відсоток є неточним, адже не всі люди можуть чесно відповісти на це запитання. Найбільше побутової корупції зустрічається в лікарнях (3,7%), поліції (1,2%) та школах (1,0%).

Також на прес-конференції висвітлили проблеми, які, на думку жителів Кіровоградщини, є найголовнішими на сьогодні. Це високі ціни (47,7%), безробіття (45,8%), тарифи на комунальні послуги (41,8%), малий бюджет (39,2%) та війна (35,7%).

68,6% людей не змогли відповісти про важливі проблеми на території області й Кропивницького. Експерти запевняють, що такий показник пов’язаний з політичною байдужістю громадян.

Близько половини (40%) вважають швидше позитивним і 8,1% позитивно ставляться до рішення щодо створення єдиної помісної православної церкви, надання Томосу Українській православній церкві, тобто до відокремлення церкви в Україні від Московського Патріархату. При цьому 7% більше негативно й 2,7% - проти, 42,2 % не змогли дати відповідь.