У Кропивницькому на сміттєзвалище щорічно звозять 100 тисяч тонн відходів

Перегляди: 1310

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

У Кропивницькому на сміттєзвалище щорічно звозять 100 тисяч тонн відходів, вже накопичилося майже 4,5 мільйона тонн сміття.

 

Про це під час прес-конференції сьогодні, 18 грудня, сказала заступниця директора ТОВ «Екостайл» Тетяна Мартовіцька, передає кореспондент CBN.

«Раніше ми вже повідомляли, що на міському сміттєзвалищі розпочалися роботи з облаштування на його території повноцінної системи дегазації. Це надважливий для нашого міста проект, що має екологічний аспект», - зазначила Мартовіцька.

На полігон, який існує з 1953 року, щорічно завозять близько 100 тисяч тонн сміття. За ці роки накопичилося майже 4,5 мільйона тонн відходів. В результаті їх розкладу утворюється біогаз, який включає від 30 до 50% метану. Метан завдає шкоди навколишньому середовищу у 25 разів більше, ніж діоксид вуглецю – викиди з автівок. Все це порушує озоновий шар.

Крім того, метан може спровокувати пожежі на сміттєзвалищі. А викиди після пожежі на полігоні – це чадний газ, який ще більше шкодить навколишньому середовищу і здоров’ю людей.

З 2015 року в місті розпочали підготовку сміттєзвалища до дегазації. Це робиться для того, аби уникнути потенційного зсуву ґрунту, з метою уникнення пожеж тощо. Інститут газу допоміг розробити Кропивницькому перші п’ять свердловин. Завдяки цьому проекту в місті зрозуміли технологію зберігання метану в сміттєзвалищі, щоб це було безпечно, як його перероблювати, щоб не допустити пожеж.