Активісти презентували результатами дозорингу діяльності нардепів від Кіровоградщини

Перегляди: 997

Сьогодні, 19 грудня, Максим Несвітайлов та Євгенія Ткаченко – засновник та експерт громадської організації «ДОЗОР+» - презентували у прес-центрі CBN перші результати своєї роботи сьогодні, 19 грудня.

Зокрема активісти ознайомили присутніх із результатами дозорингу діяльності народних депутатів Костянтина Яриніча та Олександра Горбунова на основі відповідей депутатів на запити та власних досліджень.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Також спікери підготували презентацію дозоринг-проекту діяльності Артема Стрижакова.

«Нещодавно в медійному просторі обласного центру з’явилася інформація про те, що пан Стрижаков вирішив зайнятися питаннями опалення в нашому місті, опираючись на досвід колег із Нікополя. Цей проект-обіцянка став ювілейним, і фактично він присвячений другій річниці обіцянки встановити "розумну" зупинку в центрі Кропивницького. Відповідна інформація була розміщена у пана Стрижакова у Facebook в 2016 році, - сказав Максим Несвітайлов. – У нас виникло запитання до кропивничан, як вони ставляться до таких жонглювань обіцянками, які пан Стрижаков дає, замість того аби виконувати старі».

Із відповідями жителів міста можна ознайомитися на офіційній сторінці ГО у Facebook.

Раніше активісти запитали народного депутата Костянтина Яриніча, чи має він або члени його родини право власності на аптеки, що знаходяться в обласному онкодиспансері. У відповіді на запит нардеп зазначив, що не має права власності на аптеки. Не знайшла підтвердження ця інформація й у електронних деклараціях членів родини. У відкритих джерелах активісти знайшли прізвище людини, яка пов’язана із цим бізнесом. Чи є ця людина членом родини нардепа – ще з’ясовуватимуть.

Наступне запитання було щодо наявності частки власності у клініці «Український Центр Томотерапії». У відповіді на запит Яриніч зазначив, що ні він, ні члени його сім’ї такої частки не мають.

Третє питання стосувалося десяти квартир, які зазначені в податковій декларації Костянтина Яриніча, оскільки люди говорять про те, що квартири здають в оренду. Нардеп відповів, що приміщення належать його дружині і використовуються для діяльності стоматологічної клініки «Медіна».

Третім фігурантом розслідування став нардеп Олександр Горубнов. Перше запитання до нього стосувалося кошторису мистецького фестивалю «Кропивницький-2018».

«Нам дали відповідь, що це не знаходиться у компетенції даного народного депутата, і, відповідно до закону, тут може не виникати питань. Але, якщо народний депутат виступає ініціатором цього фестивалю, ми здивувалися, що пан Горбунов не має жодного уявлення про те, на що витрачені кошти», - зауважив Максим Несвітайлов.

У відкритих джерелах активісти також не знайшли кошторису.

Друге запитання стосувалося утеплення п’ятиповерхового корпусу і реконструкції стадіону факультету фізичного виховання. Нардеп і ректор закладу надали відповіді, що фінансування відбувалося з держбюджету.

«Під час річного звіту нардепа звучала лише інформація про ці роботи, але не вказувалося джерело фінансування, і висловлювалася лише подяка адміністрації закладу за співпрацю, що може свідчити про намагання отримати долю піару за державний кошт», - додав активіст.

Третє запитання стосувалося адмінпротоколів, які Національне агентство з запобігання корупції направило до суду з приводу певних порушень Горбуновим.

«Ми хотіли безпосередньо запитати у пана Горбунова, чим ця справа закінчилася, але у відповідь ми почули, що ні про які позови до суду він узагалі уявлення не має», - сказав Несвітайлов.

Члени ГО анонсували, що планують продовжити свою діяльність і щодо фігурантів, яким присвятили прес-конференцію, і щодо інших політиків та активістів.