У Кропивницькому вперше в Україні провели закриту операцію на артерії

Перегляди: 1987

У лікарні святого Луки в Кропивницькому вперше в Україні провели операцію на артерії закритим методом. Її провели в ході науково-практичної конференції на тему діагностики та лікування патологій серця до 105-річчя з дня народження Миколи Амосова, передає кореспондент CBN.

За унікальною операцією, яку проводили в операційній лікарні святого Луки, медики та науковці слідкували в режимі онлайн. Харківські хірурги закритим методом перекривали пацієнту артерію, яка живила злоякісну пухлину.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Операція називається ендоваскулярна емболізація судини. Ця судина постачає кров’ю тімому – загрудинну злоякісну пухлину, – розповідає доктор медичних наук, професор, керівник регіонального центру кардіохірургії з Одеси Юрій Карпенко. – Хворий дуже симптомний та страждав. Через судину введені спеціальні спіральки, які заемболізують (закупорять – Ред.) цю артерію, яка веде до пухлини. Після цього кров перестане надходити до неї і ми сподіваємося, що вона припинить своє існування. Ризик від операції відкритого типу – розрізання грудної клітини – дуже великий, тому сьогодні наука придумала таку технологію. Це вперше в Україні».

На думку хірурга, Кіровоградщина може рівнятися за якістю медичних послуг з Одесою чи Дніпропетровськорм, оскільки їхній рівень – європейський.