Новий кошторис країни. Що в пріоритеті державного бюджету на 2019 рік?

Перегляди: 988

Дохідна частина бюджету на наступний рік збільшиться на 17,7 млрд гривень і загалом становитиме понад 1 трлн грн. У бюджеті, як повідомив Глава Уряду Володимир Гройсман, передбачено збільшення видатків на пріоритетні напрямки соціальної і економічної сфери: «Це і дороги, і підтримка фермерів, і наші ініціативи в охороні здоров'я, енергоефективність, тощо. Це збалансований бюджет, який дасть країні ріст», - зазначив він.

«Мінімалка» і пенсії - зростуть

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Вже з наступного року мінімальна заробітна плата зросте до 4200 грн. Також розпочнеться монетизація субсидій і осучаснення пенсій. Спочатку із 1 січня 2019 року відбудеться підвищення пенсій колишніх військовослужбовців, в середньому вони зростуть на 738 грн. А з 1 березня – всі інші пенсіонери автоматично отримають перерахунок виплат залежно від інфляції і зростання середньої заробітної плати. Також, до 63 млрд грн збільшиться розмір субвенції місцевим бюджетам на виплату соціальної допомоги. Ще 0,7 млрд грн виділять на розвиток дитбудинків сімейного типу, що на 200 млн грн більше, ніж торік. Загалом на соціальний захист в бюджеті розробленому Урядом, закладено 322,89 млрд грн.

Ще більше якісних доріг

Активне фінансування доріг продовжиться. На їх будівництво і ремонт в бюджеті передбачено близько 55,6 млрд грн. Основна увага буде приділятись місцевим дорогам, які сполучають міста і райцентри. На них збираються витратити 14,7 млрд грн. Майже на 1 млрд грн збільшується фінансування програм забезпечення безпеки дорожнього руху. Загалом на це виділено 2,1 млрд гривень.

Сфера безпеки і оборони

Наступного року Уряд збільшує видатки на підвищення обороноздатності і захист українського кордону. На закупівлю і модернізацію військової техніки в наступному році Міноборони отримає майже 40 млрд грн. Ще 1,8 млрд грн виділять на будівництво (придбання) житла військовим. Також зростуть зарплати військовослужбовців- майже на третину. З наступного року вони становитимуть не менше 10 тис. грн.

У лікарнях запрацює безкоштовна діагностика

З наступного року стартує нова реформа екстреної медичної допомоги. Окремо планується розпочати програму з безкоштовної діагностики пацієнтів на вторинному рівні за направленням сімейного лікаря. На неї в бюджеті на наступний рік передбачено 2 млрд грн. «Починаємо новий етап трансформації – програму "Безкоштовна діагностика". За направленням сімейного лікаря можна отримати безкоштовні аналізи та дослідження …Почнемо пілотний проект змін екстреної медичної допомоги у декількох областях. А ті регіони, які не мають оперативно-диспетчерських служб або вони вже дуже застарілі, отримають фінансування, щоб виправити це», - зазначила міністр охорони здоров’я Уляна Супрун.

Продовжать у наступному році і програму «Доступні ліки». На це передбачено 1 млрд грн.

Громади отримають більше

Поглиблення децентралізації - ще один незмінний пріоритет. В наступному році бюджет Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР) зросте до 7,7 млрд грн, що дозволить збільшити кількість інфраструктурних проектів, що реалізуються за підтримки Фонду. Субвенція на підтримку ОТГ складе 2,1 млрд грн. Ще 4,8 млрд грн передбачено субвенції на соціально-економічний розвиток регіонів.

Урядові програми – працюватимуть й надалі

Будуть збережені й інші започатковані Урядом програми, зокрема продовжиться підтримка агровиробників. «Ми залишаємо програму підтримки фермерства, розвиток тваринництва – дотації на велику рогату худобу, а також програму підтримки садів та виноградників. На селі має бути більше робочих місць», - наголосив Володимир Гройсман. На розвиток АПК в Україні спрямують 7,9 млрд гривень.

В наступному році продовжиться боротьба за енергонезалежність. Саме тому на програми з впровадження енергозберігаючих технологій у 2019 виділять 2 млрд грн. З них 1,6 млрд грн закладено на фінансування нового Фонду енергоефективності. Завдяки цим коштам українці зможуть отримати допомогу на енергомодернізацію власних осель. Ще 400 млн гривень виділено на «теплі» кредити.

Олена Чиж