На Кіровоградщині за порушеннями виборчого права слідкуватиме громадський омбудсмен

Перегляди: 1162

У громадянській мережі «Опора» з'явилися громадські омбудсмени з виборчих прав.

Про це сьогодні, 27 грудня, під час прес-конференції у прес-клубі розповіла координаторка спостереження за виборами ГМ «Опора» в області Зоя Лебідь.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Раніше ми фіксували порушення, але інколи через їхню кількість їх важко було довести до суду. Тепер ситуація зміниться», - зазначила Зоя Лебідь.

За словами Євгена Гурницького, громадські омбудсмени від «Опори» будуть в кожній області країни. Власне він працюватиме на Кіровоградщині.

Перед омбудсменами під час президентських і парламентських виборів стоятимуть наступні завдання: захист пасивного і активного виборчого права, виявлення порушень в сфері виборчих прав та сприяння невідворотності покарання за їх вчинення.

«Однією з функцій громадського омбудсмена буде контроль і супровід резонансних кримінальних справ до моменту винесення судом рішення, оскільки, за попередніми оцінками «Опори», багато справ розвалюються в суді і не доходять до свого логічного завершення», - розповів Євген Гурницький.

Громадський омбудсмен координуватиме комунікацію між усіма учасниками виборчого процесу - кандидатами чи їхніми представниками, виборцями, ЗМІ, - аби у разі виникнення конфлікту у якості медіатора допомогти його вирішити.

«Функція громадського омбудсмена - це просвітницька функція, яка буде направлена на те, щоб говорити про кращі практики і, звичайно, взаємодія з правоохоронними органами та судом, для того щоб забезпечити невідворотність покарання та проводити профілактичну та превентивну роботу», - зазначив він.

Громадянська мережа «Опора» розпочала своє спостереження до офіційного старту виборчої кампанії.