На Кіровоградщині збільшилася кількість ВІЛ-інфікованих

Перегляди: 846

Під керівництвом першого заступника голови облдержадміністрації Сергія Коваленка відбулось чергове засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу.

Про це CBN поінформували в прес-службі ОДА.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Як зауважила головний лікар Обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Галина Божок, на сьогодні в області, як і в цілому по Україні, епідситуація із захворюваністю на ВІЛ-інфекцію залишається напруженою.

На диспансерному обліку в Кіровоградській області перебуває 3191 особа з діагнозом ВІЛ-інфекція. Приріст показника захворюваності порівняно з попереднім роком складає 9,5%. Споживачі ін’єкційних наркотиків та жінки секс-бізнесу залишаються основним джерелом розповсюдження ВІЛ-інфекції.

«Останні поведінкові дослідження серед цих груп ризику були проведені в 2017 і на початку 2018 року на замовлення Альянсу громадського здоров'я та Центру здоров'я МОЗ України, - зазначила Галина Божок. - Результати досліджень засвідчили зменшення поширеності ВІЛ-інфекції серед споживачів ін’єкційних наркотиків. Так, у 2013 році показник захворюваності складав 15%, у 2015 році - 19%, а у 2017 році - 13,9%. Однак серед жінок комерційного сексу показник інфікованості зріс до 10,7%».

Таку тенденцію керівник Центру СНІДу пояснила збільшенням кількості жінок, які працюють в цій сфері, та збільшенням показника виявлення захворюваності за допомогою експрес-тестів.