Сергій Кузьменко: «Давайте порадимось, чого ви хочете»

Перегляди: 1685

Андрій Трубачев, «Україна-Центр»

Голова області Сергій Кузьменко в курсі, хто саме може звідси піти в нардепи восени, каже, що серед цих людей є нові обличчя, і, користуючись нагодою, звертається до учасників відразу двох великих виборів, які чекають нас у 2019-му.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Нагодою стало традиційне новорічне інтерв'ю голови Кіровоградської ОДА, говорили про підсумки міжвиборчої п'ятирічки і майбутні перспективи. Управлінський ентузіазм не дав чиновнику не поділитися і сьогоднішніми новинами «під ялинку»:

- В умовах жорсткого бюджету, зовнішніх зобов'язань країни, витрат на безпеку та інші напрямки область в кінці 2018 року одержала серйозну фінансову підтримку. Близько 200 мільйонів гривень тільки на те, щоб більше побудувати доріг. Буквально вчора отримали 35 мільйонів гривень, щоб недобудований Криворізький ГЗК, який забезпечує своєю інфраструктурою життєдіяльність Долинської, розрахувався за воду, електроенергію і так далі. Зараз будуємо там окремий водопровід, щоб місто не залежало від комбінату, - це інша програма, Фонду регіонального розвитку. Перший етап відпрацювали, в наступному році, я впевнений, закінчимо цей проект.

- У 2019-му нас чекають одразу дві виборчі кампанії - не хочете взяти «академвідпустку»?

- Ми ходимо два рази на рік на вибори кожні п'ять років, в нашому житті це вже траплялося. Хотілося б просто у відпустку сходити, не на час виборчої кампанії, а як усі нормальні люди на Різдвяні свята, побути з друзями, родиною.

А будуть вибори - будемо робити те, що потрібно робити кожному під час кампанії на своєму місці. Обов'язок голови адміністрації - щоб кожен житель Кіровоградської області мав можливість прийти на дільницю, зайти в кабінку, побути наодинці зі своєю совістю і прийняти рішення, яке він вважає для себе правильним. Щоб мав можливість отримати всю інформацію про кандидатів. Щоб на нього не чинили впливу, не передбаченого законом, - це завдання в тому числі і правоохоронної системи. Щоб робота виборчих дільниць була організована і забезпечена.

- Це будуть не перші вибори, в яких будете брати участь у ролі глави ОДА. Особиста думка - чим ці будуть відрізнятися, чекаєте сенсацій від обох кампаній?

- І я, і ви бачили різні вибори. Штаби кандидатів і партій завжди використовували різні технології, щоб переконати виборця, що вони кращі, що їхня пропозиція найунікальніша. Я не думаю, що ці кампанії будуть чимось відрізнятися. Кожен кандидат і кожна політична сила будуть використовувати ті можливості, які у них є.

Міжвиборчий період був насправді заповнений виборами на місцях. Я як керівник державної адміністрації спостерігав за тим, як вони проходять в об'єднаних територіальних громадах, тільки в 2018 році двічі, у квітні й грудні.

Деякі політичні сили намагалися використовувати неналежні засоби, я толерантно висловлююсь, тренувалися перед великими виборами. Розуміємо, що «засоби», як правило, грошові. Ми говорили про це публічно. Мене представники органів інформували, що випадки під час виборів в ОТГ були, такі кримінальні справи порушувалися. Не можу сказати, що якась з них закінчилася рішенням суду, вони, швидше за все, ще в процесі розслідування.

Ще раз, користуючись нагодою, хочу звернутися до всіх партій і кандидатів: давайте використовувати ті можливості, які дозволені законом. Упевнений, правоохоронці будуть уважно стежити за ходом виборчих кампаній в області й припиняти спроби виведення виборчого процесу за дозволені законом рамки.

- Восени вибираємо нових нардепів, вже можна підбивати підсумки роботи «старих»: з ким із номінальних представників Кіровоградщини в парламенті працювалося краще, гірше, з ким не працювалося?

- Всього п'ять округів, п'ять чоловік, тут не можна говорити «розмито». Кожного я знаю особисто, з усіма контактував. Що стосується оцінки їхньої діяльності - в кожному окрузі є свій виборець, свої люди. Точніше ніхто не відповість на запитання про те, як вони відчувають роботу народних депутатів, і люди зроблять це на виборах.

Я впевнений, що кожен з народних депутатів зробив щось позитивне для нашої області. Говорили, що Михайло Михайлович (Поплавський, 101 округ. - Авт.) рідше інших бував на окрузі. Але що його тут не було, теж неправда. Він, напевно, у своїй сфері, культури, освіти, продовжував вести активну діяльність, щось робив.

Була активна робота депутатів в Кропивницькому, тут очевидна політична конкуренція - є депутат Костянтин Яриніч (99 округ. - Авт.), який обраний від округу, і Олександр Горбунов, обраний за списком («Народного фронту». - Авт.), який теж тут живе. Є змагальність, це добре для жителів міста - удвох можна принести більше користі. Я впевнений, що виборці зроблять висновки, хто був більш переконливий і ефективний.

Зрозуміло, що і з іншими депутатами у мене є робочі, ділові стосунки. Станіслав Семенович (Березкін, 100 округ. - Авт.) свою частину, безумовно, робив, округ отримував гроші соцекономрозвитку. Олесь Станіславович (Довгий, 102 округ. - Авт.) завжди був активний, часто приїжджає в округ, зустрічається з людьми. Ми бачили там багато проектів, подій, об'єктів, які завдяки йому реалізовані. Я також вдячний батькові (Анатолій Кузьменко, 104 округ. - Авт.) за ту роботу, яку він робить для жителів округу і в місті Олександрія.

- Якраз на днях облрада визнала ініціативу нардепа Горбунова з приводу переділу області на три райони такою, що «суперечить інтересам громади», - у вас яка думка з приводу?

- Питання адміністративно-територіальної реформи вже перезріло. Зрозуміло, що тут повинна бути державна політика, думка більшості в парламенті і уряді про те, який устрій повинен бути в Україні. Були, очевидно, якісь «проби пера» певних політиків. Долучитися до тренду, проявити ініціативу, щоб ще раз виборець про них почув. Я думаю, нічого тут такого немає, легкий піар кожен політик має право собі дозволити. Зі знаком «плюс» цей піар чи «мінус», інше питання.

А в тому, скільки повинно бути районів в області, напевно, потрібно виходити не з бажання, щоб їх було три, п’ять або чотири, а все прорахувати. Щоб, умовно, людині, яка живе в Гайвороні, Устинівці або Олександрівці, стало краще і зручніше. Якщо вона отримає найкраще медичне обслуговування, до неї швидше приїде на виклик поліція, вона швидше отримає послугу в територіальному центрі, тоді це треба робити.

Думаю, уряд поставить завдання, в тому числі перед обласними адміністраціями - прорахувати це, порадитися з людьми і дати своє бачення реформи. Поки адміністрації такого завдання від уряду не отримували.

- Чи є у вас інформація про представників Кіровоградщини, які готові вступити в боротьбу за президентську посаду або мандат Верховної Ради?

- Тобто чи зустрічався я з політиками, які мають бажання вийти на діалог з виборцем, з людьми, що живуть в області, щоб їх обрали народними депутатами? Так. Такі люди є, я з ними спілкуюся, вони готуються до того, щоб прийняти рішення, їм це потрібно, або їм це потрібно знову, або все-таки не потрібно.

- Багато людей, яким раніше «не було потрібно»?

- Скажімо, нових політиків, які хотіли б себе спробувати на цьому терені, їх не так багато, але вони є. Я не буду називати, тому що це їхнє рішення, ще не оголошене і не прийняте.

- Теоретично, може статися так, що ви підете на парламентські вибори самі?

- Теоретично може бути все що завгодно - бути космонавтом, народним депутатом або займатися бізнесом, це рішення однієї людини, і вона має право це рішення прийняти. Якщо це моє рішення - у міру того, як я закінчу з одним проектом, буду думати про те, чим в житті далі зайнятися. Може, будуть інші пропозиції, більш цікаві.

- Чи залишаться в пріоритеті у адміністрації ті ж напрямки - дороги, медицина, «Здоров'я наших дітей», - або щось може кардинально змінитися?

- Те, що ми почали робити чотири роки тому, буде продовжено. Ми говорили, що будемо будувати дороги - ми їх будемо далі будувати. Охорона здоров'я - пріоритет, ми будемо нею займатися і закінчимо ті проекти, які почали. Це логічно, глави адміністрацій - у президентській вертикалі, в команді глави держави.

Президент чотири роки тому сказав: я зроблю. Зона вільної торгівлі, безвізовий режим, армія, яка захистить нашу країну. Були різні трактування, він уже коментував, але армія побудована - це факт. Говорив про те, що основою державності є в тому числі духовність, і в цьому плані робить те, що обіцяв. Наскільки то, як зроблено, сподобалося тим, хто чотири роки тому сказав «нам це подобається» і поставив галочку в бюлетені, питання до них самих.

Мені здається, ми чинимо чесно, правильно. На радах регіонального розвитку, які зараз пройшли в Києві та областях, сказали людям, що зробили з того, що обіцяли. Тепер давайте порадимося, чого ви хочете, що б нового, цікавого з'явилося в вашому селі, місті, країні. Ми будемо цю роботу робити, говорити з людьми, покладемо це на папір і на наступні три-п'ять років складемо план.

- Поки на один конкретний, що наступив, рік, вже є конкретика, що нам «світить» по грошах на всі плани?

- Так. Те, про що говорили, дороги - в минулому році ми мали з держбюджету без дорожнього фонду близько 600 - 700 мільйонів, впевнений, що в цьому будемо мати мільярд. Плюс дорожній фонд теж на 100 мільйонів більше, розраховуємо за рік у напрямку, який вважаємо для себе як успішним, так і пріоритетним, зробити більше, ніж до цього. Інші проекти - садки, школи, лікарні, спорт, та ж СДЮШОР-2, той же водопровід у Долинській і так далі - все це є в «пакеті», передбачено фінансування з фондів регіонального та соціально-економічного розвитку. Все це плануємо закінчити в 2019 році.