Активісти «вирахували» на Кіровоградщині негідного кандидата до Вищого антикорупційного суду

Перегляди: 1011

Громадські організації «Центр протидії корупції», «Фундації DEJURE», «Автомайдан» та «Трансперенсі Інтернешнл Україна» проаналізували майно, бізнесові та політичні зв'язки кандидатів на посади суддів Вищого антикорупційного суду та їхніх родин, а також попередні судові рішення кандидатів і сформували список претендентів, репутація яких під сумнівом.

Про це пише «Українська правда».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Серед кандидатів, чия репутація, на думку активістів - сумнівна, є і представник Кіровоградщини.

«Суддя Кропивницького апеляційного суду Віктор Онуфрієв, ймовірно, вдається до приховування власного майна через реєстрацію на матір, яка є пенсіонеркою 1946 року народження», - йдеться у статті.

У 2014 році мати судді придбала квартиру площею 67 кв. м та вартістю понад 1 млн грн, а в 2017 році - автомобіль. Існують обґрунтовані сумніви щодо спроможності матері-пенсіонерки здійснювати такі покупки.

Ще Онуфрієв не вказав у декларації кредитні зобов'язання своєї дружини. У 2007 році дружина судді уклала кредитний договір з «Райффайзен банк Аваль», відповідно до якого у неї виникло зобов'язання перед банком на суму 18 тисяч доларів США. Відповідно до договору від 12.03.2015, суму змінили на 105 164,04 грн. (курс долара від НБУ на той день - 21,55 грн). Однак ні у декларації за 2015 рік, ні за 2016-й, ні за 2017-й таких фінансових зобов'язань не відображено. У день отримання дружиною кредитних коштів теща судді і придбала вищезгадану квартиру.

«Це може свідчити, що квартира була придбана за кредитні кошти, і теща є лише формальним власником нерухомості», - роблять висновок автори статті.

7 червня 2018 року Верховна Рада ухвалила закон №7440 про Вищий антикорупційний суд України.