У Кропивницькому викликали полiцiю до бiлбордiв двох кандидатiв у президенти

Перегляди: 1180

Спостерiгачi ОПОРИ в Кропивницькому написали двi заяви до полiцiї щодо порушення правил ведення передвиборної агiтацiї кандидатами на посаду Президента України Сергiєм Каплiним та Андрiєм Садовим.

Про це CBN повiдомили в прес-службi Громадської мережi ОПОРА.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Сьогоднi, 10 сiчня, спостерiгачi ОПОРИ виявили бiлборди з зображеннями кандидатiв на посаду Президента України Сергiя Каплiна та Андрiя Садового без зазначення вихiдних вiдомостей, що може мати ознаки порушення ст. 59 Закону України «Про вибори Президента України».

Сергiй Каплiн зареєстрований кандидатом у президенти постановою ЦВК №29 вiд 8 сiчня 2019 року, Андрiй Садовий - постановою ЦВК №32 вiд 8 сiчня 2019 року.

У статтi 59 закону «Про вибори Президента України» сказано: «Друкованi матерiали передвиборної агiтацiї повиннi мiстити вiдомостi про установу, що здiйснила друк, або вказiвку, що друк здiйснено з використанням обладнання вiдповiдно кандидата на пост Президента України або партiї, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, iнформацiю про осiб, вiдповiдальних за випуск, та замовника вiдповiдних матерiалiв». Вся агiтацiя має бути оплаченою з виборчого фонду кандидата.

В обох випадках спостерiгачi викликали полiцiю. Працiвники патрульної полiцiї прийняли заяви та передали їх до Кропивицького мiського вiддiлення полiцiї.

Згiдно з частиною 2 статтi 212-13 Кодексу України про адмiнiстративнi правопорушення, «розповсюдження (рознесення, вивiшування, роздавання) пiд час виборчого процесу друкованих матерiалiв передвиборної агiтацiї, якi не мiстять вiдомостей про установу, що здiйснила друк, їх тираж, iнформацiю про осiб, вiдповiдальних за випуск, або у яких така iнформацiя означена неправильно чи неповно, а так само органiзацiя такого розповсюдження - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян вiд трьох до п'яти неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян i на посадових осiб - вiд двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян».

Вiдповiдно до ч. 1 ст. 57 Закону України «Про вибори Президента України», передвиборна агiтацiя розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня пiсля дня його реєстрацiї Центральною виборчою комiсiєю.

Нагадаємо, президентськi вибори вiдбудуться в недiлю, 31 березня.