У Кропивницькому побороли загрозу сказу

Перегляди: 672

У приватному домоволодінні в мікрорайоні Масляниківка в обласному центрі виявили скаженого собаку, наразі загрози поширення інфекції вже немає.

Про це CBN повідомили у прес-службі Держпродспоживслужби в області.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«За участі представників Держпродспоживслужби області 15 січня 2019 року при міській раді Кропивницького провели засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії з приводу зняття карантинних обмежень зі сказу собаки в приватному домоволодінні та загрозливій зоні – частині території мікрорайону Масляниківка», - йдеться у повідомленні.

Фахівці Кропивницького міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області здійснили всі необхідні заходи щодо недопущення поширення інфекції. Спеціалісти Кропивницької міської державної лікарні ветеринарної медицини провели щеплення тварин у приватних домоволодіннях загрозливої зони антирабічною вакциною. Ін’єкції отримали 37 котів та 93 собаки, наразі профілактичні щеплення тварин тривають.

У приватному домоволодінні та на території подвір'я, де зафіксували випадок захворювання тварини на сказ, провели заключну дезінфекцію. З 15 січня територія оздоровлена від захворювання на сказ.


Сказ - це надзвичайно небезпечна інфекційна хвороба, яка супроводжується враженням центральної нервової системи й завжди закінчується смертю. Зараження людини відбувається в основному через укуси хворою твариною чи внаслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок.

Основним методом боротьби зі сказом є щеплення. Його необхідно робити щорічно всім домашнім улюбленцям, починаючи з тримісячного віку. Вакцина проти сказу є безкоштовною, оплатити треба лише необхідні витратні матеріали (шприц тощо). Для проведення щеплення тварин проти сказу необхідно звернутися до державної лікарні ветеринарної медицини.