На Кіровоградщині мер райцентру програла суд журналістам і тепер не надає їм інформацію

Перегляди: 6089

Олексій Гора, CBN

Міський голова Долинської Віра Тернавська відмовилася відповідати на запитання журналіста CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Але потім передумала, хоча й потрібної інформації не надала.

Запитань було два. CBN цікавить, чому міська влада не хоче брати участі у фінансуванні безкоштовних обідів для учнів шкіл Долинської. Друге запитання стосувалося коригування тарифів на теплову енергію для потреб населення, бюджетних установ і організацій та інших споживачів та на водопостачання і водовідведення від мереж ДП «Дирекція КГЗКОР» в зв’язку з підвищенням розмірів мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму.

З появою журналістів у кабінет міського голови зайшли якісь люди, що почали втручатися у розмову. Згодом і сама Тернавська взяла участь у спілкуванні, але категорично заборонила відеозйомку.

Публікуємо розшифровку та аудіозапис розмови.

Журналіст: - Віро Василівно, можна до вас журналістам?

Віра Тернавська: - Откуда ви?

Ж.: - Центральноукраїнське бюро новин.

В.Т.: - Ні, я з вами говорити не буду.

Входить жінка з запитанням: - Ви не домовлялися?

Ж.: - Ні, не домовлялися. Опинилися випадково, тож вирішили отримати коментар та задати декілька запитань про ті рішення, що приймала міська влада.

В.Т.: - Які?

Ж.: - Про коригування тарифів та про виділення коштів на годування дітей пільгових категорій у цьому році.

В.Т.: - Яких пільгових категорій?

Ж.: - Пільгових категорій, які існують у школах...

В.Т. (перебиваючи журналіста): - Ну давайте так. Ми з вами не домовлялися? Іде процес робочий, робоча ситуація. В мене ж заплановані наради і все. Давайте з вами домовимося, бо ми ж з вами судилися, я ж не хочу ще раз судитися. Бо ми даємо інформацію одну, вона перекручується.

Ж.: - Саме тому ми з відеокамерою, що ця інформація...

В.Т. (знову перебиваючи журналіста): - Тоді були тоже з відеокамерами. Вирізається, все монтується. Ми ж знаємо, як це робиться. Я не хочу більше судитися, мені це не доставляє якихось приємних моментів, судитися. Тому я не хочу! Я просто з вами не бажаю! Є в нас на сайті інформація.

Ж.: - Але на сайті інформація, яка не є повною. Тобто написано про коригування тарифів, але в який бік? Наскільки? Таку інформацію на сайті знайти не змогли.

У розмову вступає чоловік, який увірвався до кабінету з появою журналістів.

Ч.: - Єсть на сайті в матеріалах виконкому опублікований дєтально всьо. І розмір збільшення. І причини збільшення. Всьо це єсть. То коротенька інформація. А повна в документах рішень виконкому.

На момент підготовки цієї статті на сайті Долинської міської ради знаходилися документи рішень виконкому, датовані 10 січня 2019 року. Серед них інформація про зміну тарифів відсутня.

Ж.: - Добре, а де можна знайти інформацію про кількість грошей, виділених на годування дітей пільгових категорій в цьому році? В бюджеті міста я такої інформації не знайшов.

В.Т.: - Ви відео записуєте?

Ж.: - Ні. Я питаю та розмовляю.

Співробітниця міської ради, яка знаходилася у кабінеті: - Бюджет міста не передбачає фінансування харчування дітей шкіл. Це повноваження районного бюджету. Це їхнє повноваження, і вони за свої кошти повинні їх фінансувати. Ми фінансуємо дошкільні навчальні заклади. І там передбачено фінансування і пільгових категорій, і чорнобильців, і АТОшників. Всіх. Усіх захищених статей ми харчуємо безкоштовно. Крім того, в цьому році районним бюджетом не додано кошти на фінансування садків. Нам треба 22 мільйона на садки, нам передбачено лише 12 900. Ми майже 5 мільйонів даємо з свого бюджету, і то передбачено фінансування тільки на перше півріччя на енергоносії.

Ж.: - Виходить так: через те, що районна рада не дофінансувала садочки ви відмовилися фінансувати школи?

В.Т.: - Це не наші повноваження. Це не наші школи. Це повноваження районних державних адміністрацій. Це комунальна власність. Єсть розмежування: комунальна власність міста - це дитячі садочки.

Ж.: - А школи не відносяться до міста?

В.Т.: - Нєт! Школи - це не наші. Школи в них на балансі знаходяться.

Відмова у наданні інформації журналістам посадовою особою є порушенням чинного законодавства. Відповідно до ст. 2 Закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації», органи державної влади та органи місцевого самоврядування зобов'язані надавати засобам масової інформації повну інформацію про свою діяльність через відповідні інформаційні служби органів державної влади та органів місцевого самоврядування, забезпечувати журналістам вільний доступ до неї, крім випадків, передбачених Законом України «Про державну таємницю», не чинити на них жодного тиску і не втручатися в їхній виробничий процес.


Долинська міська рада подавала позов до Господарського суду Кіровоградської області на редакцію газети «Народне слово», Долинську районну раду та ТОВ «Центральноукраїнське бюро новин» через статтю журналіста CBN Олексія Гори про ситуацію з соціальним захистом ветеранів АТО у Долинському районі.

Суд відмовив у задоволенні позову.