В Онуфріївському районі майже повністю вирубали лісосмуги

Перегляди: 1438

Влада Онуфріївського району хоче зібрати разом сільгоспвиробників і фермерів, аби скоріше вирішити питання порятунку лісосмуг.

Про це CBN розповіла голова Онуфріївської райради Тетяна Уткіна.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За її словами, ще у листопаді 2017 року сесія райради прийняла рішення з приводу заборони вирубки лісосмуг, щоб хоч якось зупинити знищення.

«Звичайно, це проблема всієї України, але в нашому районі це питання стоїть дуже гостро. Зона степу недаремно засаджувалася лісосмугами. Нагадаю, що одне дерево утримує до 400 літрів води», - зазначила Тетяна Уткіна.

Та, незважаючи на позицію депутатів, у районі склалася ситуація, коли дозволи видавалися на вирубку порослі, а замість цього знищуються найкращі дерева. За даними Тетяни Уткіної, вирубку проводить один підприємець на промисловому рівні. При цьому заяви про необхідність проведення вирубки пишуть сільгоспвиробники.

«На раді регіонального розвитку я окремо підняла екологічне питання, а саме вирубки лісосмуг. Знищення середовища існування не є ознакою високоосвіченої і культурної нації. Ми повинні об'єднати свої зусилля і зупинити те, що відбувається», - резюмувала голова райради.

З 1 січня 2019 року набув чинності закон про колективну власність на землю, удосконалення правил землекористування землями сільськогосподарського призначення та запобігання рейдерству. Закон відніс лісосмуги до земель сільськогосподарського призначення і врегулював їх передачу в оренду. Громада може створити комунальне підприємство і закріпити лісосмуги у постійному користуванні, що дозволить зберегти їх від знищення.