Народний депутат Костянтин Яриніч відзвітував у Кропивницькому про свою діяльність

Перегляди: 1508

Запуск державної цільової програми радіаційного та соціального захисту Кропивницького й Кіровоградської області, розробка та впровадження медичної реформи, а також законодавча розробка та впровадження фінансової децентралізації - такі завдання поставив перед собою Костянтин Яриніч, коли став народним депутатом.

Що вдалося досягти і що попереду, Костянтин Яриніч розповів сьогодні, 23 січня, на звітній презентації своєї депутатської роботи, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Реалізувати ці стратегічні завдання Яриніч вважає «своїм особистим обов'язком та питанням власної репутації».

За два роки з початку роботи над державною цільовою програмою радіаційного та соціального захисту кропивничан та жителів області депутату і його команді вдалося розробити концепцію і зміст програми, пройти тривалі бюрократичні процедури, підготувати весь пакет документів та матеріалів і передати їх на розгляд уряду.

Життєву необхідність реалізації цієї програми доводить той факт, що Кропивницький залишається лідером за онкозахворюваністю не лише серед міст України, а й областей. І за два роки показник захворюваності на 100 тисяч населення виріс з 590 до 605. Для порівняння: Рівненська область, яка теж знаходиться на кристалічному щиті, має захворюваність на рівні 251 особа на 100 тисяч населення.

Бюджет програми складає понад мільярд гривень. Команда Яриніча розраховує, що уряд розгляне і затвердить її вже цього року, аби у 2020-му вона почала реалізуватися.

Уже зараз у Кропивницькому реалізується програма йодовітамінізації, а більше 10 тисяч кропивничан мають персональні екокартки і знаходяться в постійному контакті з командою Яриніча.

Народний обранець є ініціатором і розробником цілого пакету законів у рамках медичної реформи, яка вже продемонструвала перші результати: більше 580 тисяч мешканців області обрали сімейного лікаря, зарплати лікарів «первинки» збільшилися у 2-3 рази, а Кропивницький, за даними громадської мережі «Опора», є лідером з залучення коштів на розвиток і оснащення медичних закладів. Капітальна реконструкція обласної дитячої лікарні, станції переливання крові, перинатального центру, створення гемодіалізного, інсультного центрів, паліативного відділення, будівництво 18 амбулаторій у сільській місцевості - і це не всі проекти, які реалізуються в місті та області.

Наступними кроками в рамках медреформи Костянтин Яриніч вважає запровадження європейської системи медичного страхування, розширення гарантованого безоплатного пакету медичних послуг та зростання заробітних плат лікарів і медичного персоналу не менше ніж на 250 відсотків. Крім того, створення у Кропивницькому й на Кіровоградщині диспетчерської екстреної медичної допомоги, прийняття обласної програми «Санавіація» і продовження розвитку та оснащення медичних закладів міста та області.

Фінансова децентралізація, щодо якої Костянтин Яриніч має свою активну позицію, теж уже продемонструвала перші позитивні результати: втричі збільшився реальний приріст доходів місцевого бюджету, завдяки чому в Кропивницькому вдалося реалізувати багато інфраструктурних проектів у медичній, спортивній та комунальній сферах. Наприклад, готується до відкриття реконструйований Центр східних єдиноборств.

За час з моменту обрання Костянтин Яриніч провів понад 400 зустрічей з людьми. Його команда розглянула 1247 звернень, з яких позитивно вирішені 1119, а інші знаходяться в процесі виконання. Впроваджені в життя проекти підтримки військових та їхніх сімей і волонтерські ініціативи: створення центру психологічної реабілітації «Коловорот», безкоштовне лікування дітей військових у медцентрі «Медина» та інші.

Для повної реалізації стратегічних завдань ще потрібен час, та народний депутат Костянтин Яриніч впевнений, що завдяки підтримці кропивничан і спільній командній роботі всі плани, завдання та проекти будуть втілені в життя.