У Кропивницькому священики пропонували «підвезти» людей, що голосували проти передачі храму ПЦУ

Перегляди: 3079

15 грудня 2018 року в Софійському соборі Києва відбувся об’єднавчий собор. Перед собором самоліквідувалися Українська автокефальна православна церква та Українська православна церква Київського патріархату. Ієрархи цих церков за участі двох ієрархів Української православної церкви Московського патріархату створили Православну Церкву України. Шляхом голосування новим предстоятелем обрали Епіфанія з титулом Митрополит Київський і всієї України.

9 січня 2019 року всі єпископи на синоді Вселенського патріархату поставили свої підписи під Томосом – документом, який надав Православній Церкві України автокефалію.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

У храмі Успіння Пресвятої Богородиці у парку імені Крючкова в обласному центрі (Новомиколаївка) ввечері 23 січня зібрали прихожан, які проголосували проти переходу до Православної Церкви України.

Кореспондент CBN був на місці подій не з самого початку, але бачив, як усе закінчилось.

Священики, що супроводжували митрополита УПЦ МП Іоасафа в служінні, пропонували людям транспорт, яким можна було виїхати з Новомиколаївки: «Шановні! Якщо комусь треба допомога, підвезти - то он у дворі в нас автівки. Можемо прямо додому».

Іоасаф тим часом попрощався з людьми, зазначивши, що створення в Україні єдиної помісної церкви відбулося штучно та примусово.

Священнослужителі відмовилися спілкуватися з журналістом і називатися. «Ми оформимо це рішення протокольно і викладемо на офіційному сайті. Там усе буде сказано», - зазначив один із них. Після цього він спитав у людей, які ще лишалися всередині храму: «Хто ви? Ви громада?» «Громада!» - відповіли йому.

Паралельно з цим серед прихожан шукали попутників до вулиці Жадова, яка знаходиться за кілька кілометрів від церкви, в іншому районі міста.

Нагадаємо, міський голова Кропивницького Андрій Райкович, за чиї гроші збудований храм Успіння Пресвятої Богородиці, закликав прихожан перейти до Православної Церкви України. Завтра, 24 січня, о 14:00 він дасть прес-конференцію в CBN, на якій розповість про мотиви свого вчинку.

Андрій Лисенко, CBN