У Кропивницькому ситуація довкола храму Успіння Пресвятої Богородиці має «ознаки рейдерства» - мер

Перегляди: 2475

Долю храму Успіння Пресвятої Богородиці в Кропивницькому вирішувала зовсім не та громада, якій храм належить.

Про це заявив мер Кропивницького, почесний громадянин міста Андрій Райкович, який свого часу вклав гроші в будівництво храму, на прес-конференції в CBN сьогодні, 24 січня.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Це рішення (про передачу храму до Православної Церкви України. - CBN) моє, воно усвідомлене, не продиктоване кимось. Я мав право і маю право зробити те, що зробив. Я глибоко переконаний, що в держави Україна є право мати свою церкву, - сказав він. - Я вам наведу такий от один факт: мене на ці збори парафіян не запросили. Мене як людину, яка будувала цей храм, фінансувала будівництво, не запросили».

Протокол зборів, за словами міського голови, принесли йому на робоче місце сьогодні. Причому документ склала громада, до якої Райкович не має жодного стосунку.

«Релігійна громада на честь Успіння Святої Богородиці Кіровоградської єпархії. Як з’ясувалося, 2007 року створення, але я з такою громадою не працював, мене не залучали, мене не запрошували в членство цієї громади, - розповів Андрій Райкович. - І коли будувався храм, ця громада не долучалася до будівництва. Зовсім інша громада має всі установчі документи, документи державної реєстрації і на землю, і на право власності на споруду».

Храм, зазначив Райкович, знаходиться на балансі зовсім іншої релігійної громади - Єлисаветградської православної громади.

Він додав, що вбачає в ситуації спробу рейдерського захоплення. «Проводять збори, а мені нічого не говорять. Це не рейдерство? Я думаю, що це елементи й ознаки рейдерства, і це не є правильно», - заявив Андрій Райкович.

Міський голова, почесний громадянин міста наголосив, що перехід храму до Православної Церкви України відбуватиметься лише законним способом.

Нагадаємо, міський голова Кропивницького Андрій Райкович, за чиї гроші збудований храм Успіння Пресвятої Богородиці, закликав прихожан перейти до Православної Церкви України.