У Знам'янському районі не підтримують ідею створення національного парку «Чорноліський»

Перегляди: 1448

Створення національного парку «Чорноліський» у Знам'янському районі є недоцільним.

Відповідну заяву під час сьогоднішньої ради регіонального розвитку зробив голова Знам'янської РДА Олександр Лукашов, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Лукашов зазначив, що ідею створення парку почали обговорювати 13 років тому. І тоді, у 2006 році, після вивчення питання органи влади різного рівня дійшли до висновку про недоцільність його створення, що зафіксувало рішення Знам'янської районної ради. Наступного року цю думку підтвердили в Міністерстві охорони навколишнього природного середовища.

У березні 2018 року провели науково-практичну конференцію за участі науковців з Кропивницького та інших міст України. Конференція звернулася з резолюцією до Міністерства екології та природних ресурсів з проханням запустити процес створення національного природного парку. Там починання підтримали і направили відповідний лист до Кіровоградської ОДА. Питанням зайнявся департамент екології і природних ресурсів ОДА.

Олександр Лукашов не бачить необхідності створення парку, адже 90 відсотків археологічних та історико-культурних цінностей лісового масиву зосереджені в об'єктах природно-заповідного фонду. Мова йде про ландшафтний заказник «Чорноліський» та гідрологічну пам'ятку природи загальнодержавного значення «Болото "Чорний ліс"».

Очільник району зазначив, що внаслідок повної заборони проведення окремих рубок катастрофічно погіршився санітарний стан лісу на території заповіднику.

«Другий рік поспіль ДП "Чорноліський лісгосп" не може отримати вчасно від Міністерства екології та природних ресурсів України ліміт на прибирання повалених та сухих дерев. Є думка, що після створення парку та при такому порядку отримання дозволів така участь спіткає весь лісовий фонд державного підприємства, яке зараз є основним бюджетоутворюючим підприємством району», - звернувся до присутніх голова РДА.

Лара Гуріна, CBN