У Кропивницькому вшанували пам’ять жертв Голокосту (ФОТО)

Перегляди: 2163

У Кропивницькому сьогодні, 27 січня, відбувся мітинг-реквієм та покладання квітів до пам'ятного знаку жертвам Голокосту.

Біля синагоги зібралися єврейська громада міста, представники влади, вірменської та болгарської громад, громадські активісти, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Пам'ять загиблих вшанували хвилиною мовчання та молитвою за безвинні душі.

Як зазначив автор книги «За те що євреї» Василь Даценко, за чотири роки війни загинули понад півтора мільйона українських євреїв. Лише 100 тисяч вижили на окупованій території.

«Пам'ять про Голокост - це моральний компас нашої цивілізації. Ми повинні пам'ятати про ті жертви, який поніс народ, що вписав величезну сторінку у світову історію. Ми повинні пам'ятати про тих, хто творив зло, пам'ятати про тих, хто йому протистояв», - зазначив Василь Даценко.

Він нагадав, що, за даними інституту Яд ва-Шем, встановлені імена більше 23 тисяч рятівників, яким присвоєно почесне звання «Праведник світу», 2272 з них жили в Україні, в тому числі 28 - на Кіровоградщині.

Головний редактор «України-Центр» Юхим Мармер подякував усім присутнім за розуміння важливості того, що відбувається.

«Відомий ізраїльський письменник Амос Оз зазначив, що 70-річне щеплення від трагедії Голокосту закінчилося. І ми бачимо, що так і є. Нацизм відроджується в багатьох країнах Європи. Але я думаю, що цивілізація стала розумнішою. І усвідомлює, до чого це призведе. Тому заклик, який звучить у цьому році на всіх заходах, присвячених пам'яті жертв Голокосту, короткий, конкретний і ємний: "Ніколи знову"», - заявив Юхим Мармер.

Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту щорічно відзначається 27 січня з 2005-го. Саме цього дня 1945 року радянська армія визволила в'язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцимі.

Лара Гуріна, CBN