На Кіровоградщині – вже 32 випадки кору. Медики закликають вакцинуватися

Перегляди: 2936

Протягом минулого тижня на кір захворіли дев’ять жителів Кіровоградщини, з них п’ятеро – діти.

Про це CBN повідомила заступник директора обласного лабораторного центру Надія Оперчук.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Серед хворих - двоє дорослих з обласного центру, двоє – з Кропивницького району, двоє – з Олександрівського району та по одному жителю Новомиргородського, Компаніївського й Олександрійського районів.

«Із дев’яти захворілих семеро – зовсім не щеплені проти кору, а решта мали по одній дозі вакцини, що явно недостатньо для формування стійкого імунітету, – зазначила Оперчук. – Всі захворілі госпіталізовані у заклади охорони здоров’я в інфекційні відділення за місцем проживання з середнім ступенем важкості захворювання. При госпіталізації мали підвищену температуру тіла – 38,5, кашель, нежить, у деяких – пневмонія, характерний для кору висип».

Наразі проводиться епідрозслідування. Також тривають профілактичні щеплення за епідемічними показниками, встановлюється коло контактних осіб для своєчасної ізоляції та медичного нагляду за тими, у кого будуть перші симптоми захворюваності.

Високий рівень захворюваності, який реєструється в Україні, це – прогалини імунізації, недостатнє охоплення дитячого населення щепленнями проти кору, вважають лікарі.

«На сьогодні в кожному лікувальному закладі в достатній кількості є вакцини для профілактики кору, краснухи та епідемічного паротиту, – сказала Оперчук. - І на залишки ми маємо 39 з половиною тисяч доз вакцин. Тому кожен батько, кожна мама повинні упевнитися у проведенні щеплень своїм дітям, аби уберегти їх від кору та його ускладнень. Кір – це небезпечне інфекційне захворювання, і до цього часу воно є однією з головних причин дитячої смертності у всьому світі. При кору, коли з’являється недомагання, підвищується температура тіла, починається сльозотеча, кашель, нежить, обов’язково потрібно звертатися до медичного закладу, до лікаря, оскільки проти кору немає специфічного лікування – лише симптоматичне. Діагноз буде встановлено, дитину госпіталізують або ізолюють. Це упередить ускладнення, а також попередить розповсюдження інфекції серед контактних осіб. Всі, хто контактував з хворим на кір, повинні бути щеплені протягом трьох діб від моменту контакту».

З початку року в області зареєстровано 32 випадки кору, всі вони – вірусологічно підтверджені. З них дев’ять випадків – у дітей.

Нагадаємо, щоб уникнути масового захворювання на кір школярів, у навчальних закладах обласного центру посилять роз’яснювальну роботу і зменшать кількість екскурсій.

Алла Зейферт, CBN