Легалізація проституції в Україні: що про це думають жителі Кіровоградщини

Перегляди: 3200

Юхим Мармер, «Україна-Центр»

У своєму досить великому інтерв'ю Дмитру Гордону генеральний прокурор Юрій Луценко однозначно виступив за кардинальне вирішення однієї з найстаріших проблем суспільства. Проституцію в Україні потрібно узаконити, вважає він. Луценко впевнений, що легалізація проституції зменшить корупцію серед правоохоронців, що покривають цей бізнес. А ще, на думку генпрокурора, це знизить кількість злочинів на сексуальному ґрунті.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Володимир Урсулов, колишній співробітник правоохоронних органів:

- Складне питання. Я вже понад 10 років не в системі. Але те, що «промислова» проституція не може існувати без ментовського «даху», - це 100%. Навіть тих, що на трасі, дільничні намагалися «організувати». Знаю з особистого досвіду. Щодо зниження сексуальної злочинності - дурниця. В будинки розпусти ходять більш-менш пристойні люди. А маніяки і насильники були, є і будуть.

Валерій Добробатько, тимчасово непрацюючий пенсіонер:

- Як людина, що росла при «розвиненому» соціалізмі й виховувалася на принципах «Морального кодексу будівника комунізму», я просто зобов'язаний був би категорично заперечувати. Однак, оскільки втілення в життя цих принципів призвело до абсолютно протилежного результату - світле майбутнє не побудували, соціалізм угробили, і значна частина мого життя (найпродуктивніша і найзмістовніша, до речі) пройшла в умовах вільного ринку вже при капіталізмі, де секс існує, а значить, і ця найдавніша професія, - я не можу дати однозначну відповідь. Є варіанти.

Перший. Безумовно, проституція - це глибоко аморальне явище. Воно виходить за рамки християнської (і не тільки) моралі, розтліває душі й принижує жінку. Хоча, думаю, Луценко радився зі своєю зоряною дружиною, і вона, напевно, як істинний демократ і феміністка, заявила про право жінок на особисте життя і вільний вибір засобів для існування. Проте тут моє тверде «проти».

Варіант другий. Щодо власне аргументів генерального прокурора. Вельми переконливо. Але є запитання. Чи можна в країні з тотальною корупцією на всіх поверхах влади побороти корупцію в окремо взятій сфері фінансових відносин? Тіньові зарплати легалізованих жриць любові, кришування підпільних «цехів» з ціною послуг нижче ринкової, «ліві» санітарні (медичні) книжки - все це незжиті виразки нашої економіки. Тому, хоча й із застереженням, але в цілому все ж «за».

Третій. Відносно економічного аспекту. Мені здається, це і є головний мотив. Ретельно (сором'язливо?) приховуваний. Думаю, що закон про домашнє насильство, який передував заяву Луценка, був підготовкою суспільства до головного удару на «сексуальному» фронті. Відомо, що на 2019 - 2020 роки припадає пік виплат Україною боргів за зовнішніми позиками. Легалізувавши індустрію інтимпослуг, скарбницю можна буде поповнити пристойною сумою грошових знаків. Проти я? Звичайно, ні, якщо у влади немає інших, більш «інтелігентних» способів додаткового збільшення дохідної частини бюджету.

І останнє. Легалізація проституції як турбота держави про здоров'я (фізичне!) нації. Навіть не коментую - «за».

В результаті маємо три «за» і один «проти». Змушений підтримати ініціативу Луценка.

Юрій Смирнов, літератор:

- Розмови політиків про легалізацію проституції з'являються в нашій країні суворо в рік парламентських виборів і разом з виборами вмирають. Це тема «для поговорити».

По-перше, Україна зараз одна з найбільш відвідуваних країн на карті європейських секс-туристів, це серйозна індустрія, нею керують серйозні люди.

По-друге, в Європі лише кілька країн легалізували проституцію, так що посилатися на повноцінний європейський приклад тут не дуже вийде.

По-третє, стан суспільства зараз, при головних ідеях націоналізму і клерикалізму, явно не сприяє легалізації чого-небудь, скоріше, до нових заборон.

По-четверте, проституція як соціальне явище є анахронізмом і доживає останнє десятиліття. Це пов'язано і з успішною боротьбою жінок за рівноправність, і з дедалі більшим відходом сексуальної сфери у віртуальний світ.

Підсумовуючи - ніяких серйозних законодавчих ініціатив з цього питання не буде.

Едуард Ґева, лідер рок-руху:

- Заняття проституцією старе як світ, старіша тільки політика, але повій там на квадратний метр ще більше, ніж серед жриць любові. Боролися з нею в усі віки, в різних країнах, різними методами і більш гідні мужі, ніж нинішні, але до перемоги над нею це не привело. Тому краще дійсно її узаконити, поставити на облік, закріпити за енною кількістю нічних метеликів лікаря-венеролога, вручити кожній свідоцтво приватного підприємця, ставки податку визначити в залежності від віку, зобов'язати займатися фізкультурою, щоб бути в хорошій формі й радувати око чоловіче. І підуть стрімким потоком гроші наповнювати бюджет, а там будуть їх «розпилювати» вже політичні повії, але це зовсім інша історія.

Ну а корупцію навколо нелегальної проституції у нас так просто не викорінити, кількість злочинів на сексуальному ґрунті... ні, не думаю, що зменшиться. Якщо хтось збоченець, дебіл або просто неадекватний і щось там собі вирішив, то відсутність грошових знаків або їх присутність ніяк не вплине на його бажання вчинити злочин.

Тетяна Гуренко, лікар-нарколог:

- Я дуже скептично ставлюся до соплів типу «я вступила на цей слизький шлях, тому що моя мама хвора, мені треба годувати молодших сестричок, я зберу грошей і вступлю до університету тощо». Подібні дами звикають до такого способу життя, до такого способу добування грошей. Навряд чи вони підуть працювати в лікарню санітаркою.

Нещодавно перечитувала «Яму» Купріна і хочу привести відому цитату зі статті Корнія Чуковського: «Повість Купріна є ляпасом усьому сучасному суспільству... вони (повії) бридкі, але чим вони бридкіші, тим більше ганьби для нас. Нічого рятувати їх, воскрешати; їх потрібно не рятувати, а знищувати. Потрібно так перебудувати наш громадський побут, щоб для ями в ньому не було місця». Абсолютно згодна з останньою пропозицією.

Тепер по суті питання. Навряд чи легалізація проституції потягне за собою якісь позитивні зрушення в плані зниження рівня корупції. З приводу злочинів на сексуальному ґрунті - теж сумніваюся, хоча, звичайно, простіше зґвалтувати жінку доступну і яка, можливо, знаходиться «під кайфом». Адже не секрет, що наркоманія, алкоголізм і проституція тісно пов'язані між собою. Я вважаю, що легалізація проституції повинна спричинити обов'язковий огляд жінок на предмет наявності різних інфекцій, що передаються статевим шляхом, туберкульозу. Останнім часом поширення ВІЛ/СНІД у більшій мірі пов'язане саме зі статевим шляхом передачі. Наркозалежні повії заради дози абсолютно не думають про наслідки, втрачають контроль над своїм життям. Можна вважати лікування алкоголізму і наркоманії фактором, який може знизити рівень проституції. У свою чергу, легалізація проституції може зменшити рівень наркозахворюваності.