Кіровоградщина увійшла в п’ятірку областей, які першими запровадять телемедицину

Перегляди: 926

Кіровоградщина - одна з п'яти областей, де стартує проект сільської телемедицини.

Про це на сьогоднішній прес-конференції розповів керівник департаменту охорони здоров'я КОДА Олег Рибальченко, повідомляє кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Пацієнти 111 амбулаторій, що знаходяться в сільській місцевості, матимуть можливість отримати консультацію фахівців третього рівня. І це унікальне явище, адже подібні консультації проводять зазвичай фахівці другого рівня у поліклініках.

Консультації пацієнти зможуть отримати по чотирьох напрямках і надаватимуть їх п'ять фахівців: по цукровому діабету - ендокринолог, бронхіальній астмі - пульмонолог і алерголог, серцево-судинним захворюванням – кардіолог. Також працюватиме дерматолог, адже прояви на шкірі можуть допомогти встановити діагноз.

В середньому на кожну амбулаторію для оплати периферійних пристроїв, програмного забезпечення, систем захисту інформації, моніторингу їхньої роботи, витратних матеріалів направлять близько 200 тисяч державної субвенції.

Усі системи, які використовуватимуться у телемедицині, пройшли перевірку на комплексну систему захисту інформації.

«Все спілкування з пацієнтами, зберігання персональних даних є конфіденційним. Усі периферійні пристрої, що знімають інформацію, передають інформацію, шифрують всі ці данні як на вході так і на виході, включаючи відеозв’язок», - роз'яснив Олег Рибальченко.

Впровадження телемедицини почнеться з новозбудованих амбулаторій, де лікарі вже проходять необхідну підготовку. На першому етапі консультація кожного фахівця третього рівня буде синхронною, у присутності пацієнта. Консультації відбуватимуться за графіками, які вже розробляють лікарі. Поки телемедичні консультації будуть враховані як звичайні, але згодом лікарі отримуватимуть за них додаткову оплату.

Ургентна допомога до телемедицини залучатися не буде.