Система public health на Кіровоградщині виходить на новий рівень

Перегляди: 775

На початку другого півріччя Регіональний центр громадського здоров'я, який створений в області на початку минулого року, отримає повноваження від обласного лабораторного центру МОЗ України.

Про це на сьогоднішній прес-конференції розповів керівник департаменту охорони здоров'я КОДА Олег Рибальченко, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Рибальченко нагадав, що у 2016 році уряд схвалив концепцію розвитку системи public health, яка заклала засади переорієнтації фокусу системи охорони здоров’я від політики лікування до політики зміцнення та збереження здоров’я і запобігання захворювань, які повинен відчути кожен українець.

До базових функцій, які виконуватиме Регіональний центр громадського здоров'я, відносяться:

– епіднагляд за інфекційними та неінфекційними захворюваннями, оцінювання стану здоров’я населення, моніторинг та реагування на небезпеку для здоров’я під час надзвичайних ситуацій через інформування;

– захист здоров’я населення з точки зору безпеки навколишнього середовища, праці, харчових продуктів тощо;

– виявлення пріоритетних проблем охорони здоров’я та загроз здоров’ю;

- сприяння зміцненню здоров’я людей та профілактика хвороб, зокрема раннє виявлення порушень здоров’я завдяки, в тому числі, активній просвітницькій діяльності.

Одним з ключових завдань Центру стане інтеграція громадського здоров’я в систему первинної медичної допомоги, а саме переорієнтація з лікування хвороби на попередження хвороб та збереження здоров’я.

Особливу увагу фахівці РЦГЗ приділятимуть попередженню поширенню хвороб та виникненню епідемій, просвітницькій діяльності, пропагуванню здорового способу життя, забезпеченню якості та доступності медичних послуг, організації навчальних заходів щодо здорового харчування, фізичної активності тощо.

Лара Гуріна, CBN