У Кропивницькому створять єдину диспетчерську службу для всієї області

Перегляди: 927

На Кіровоградщині з'явиться єдина система диспетчеризації, яка допомагатиме рятувати життя.

Про це на сьогоднішній прес-конференції розповів керівник департаменту охорони здоров'я КОДА Олег Рибальченко, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«На сьогоднішній день кожний пацієнт, який набирає 103, потрапляє не до диспетчера екстреної медичної допомоги, а до регіонального телефонного вузлу», - розповів Олег Рибальченко.

Інакше кажучи, пацієнта з села найчастіше направляють до районної лікарні, де знаходиться одна чи декілька бригад екстреної медичної допомоги, які підпорядковані області.

Керівник департаменту нагадав, що служба має ознаки екстериторіальності й не може бути обмежена територією: «Протягом останніх п'яти років "швидкі" везуть пацієнта до найближчого закладу, який може надати відповідну допомогу. Це насправді рятує життя, пришвидшує надання допомоги».

Тепер в області хочуть створити єдину систему диспетчеризації.

«Планується у Кропивницькому на базі Центру екстреної медичної допомоги створити єдину диспетчерську службу», - пояснив Олег Рибальченко.

Таким чином будь-які виклики по території області потраплятимуть в операційний зал, де працюватимуть до 15 фахівців: диспетчери виклику та диспетчери напрямку. Перші прийматимуть виклики, збиратимуть необхідну інформацію, другі визначатимуть рух «швидких» та супроводжуватимуть їх. На машинах встановлять GPS-трекери та обладнають планшетами, телефонами з двома інтернет-лініями.

«Це дасть можливість визначити бригаду, яка знаходиться найближче, при необхідності передати пацієнта від однієї бригади іншій, що особливо важливо при, наприклад, інфаркті міокарда. Якщо ми веземо пацієнта з Гайворона до Кропивницького, з шести годин, після яких почнуться незворотні процеси, в нас залишається лише три», - розповів чиновник.