Кіровоградщина стоїть на порозі великої епідемії

Перегляди: 5097

Вікторія Барбанова, «Україна-Центр»

Все частіше у ЗМІ лунають припущення про те, що в Україні може бути оголошено епідемію кору. Кількість хворих на цю небезпечну хворобу продовжує зростати, причому в нинішнього спалаху є свої особливості - поряд з нещепленими хворіють і щеплені. Крім того, є ще одна загрозлива тенденція - цей спалах припадає на сезонний пік захворюваності на грип.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«УЦ» вже неодноразово писала про те, що таке кір і чим вона небезпечна. Однак, на жаль, доводиться писати знову - в Кіровоградській області кількість тих, що заразилися цією інфекцією, стрімко зростає. Тільки минулого тижня, за даними Кіровоградського обласного лабораторного центру, в області було зареєстровано дев’ять випадків захворювання на кір, з них п'ятеро - діти. А з 1 січня діагноз «кір» був поставлений 32 жителям області, серед них дев’ять дітей. Мер Кропивницького Андрій Райкович запропонував обмежити участь дітей в масових заходах, щоб уникнути поширення інфекції.

- У країні дійсно є спалах кору, - каже заступник начальника Кіровоградського обласного лабораторного центру Надія Оперчук. - Це добре видно, якщо подивитися статистику за попередні роки. Так, у 2015 році в області не було зареєстровано жодного випадку кору, в 2016-му був один випадок, в 2017-му вже були 17 випадків захворювання, і в 2018 році ми зареєстрували 434 випадки, з них 209 - діти. Ця ситуація насправді не є несподіваною. Вона - закономірний наслідок зниження порога імунізації населення.

Надія Іванівна дала нам цікаві статистичні дані, які змушують замислитися. У 2014 році експерти ВООЗ і ЮНІСЕФ оприлюднили рейтинг країн за рівнем імунізації населення, починаючи з найнижчого. Україна опинилася в цьому списку на другому місці! На той момент рівень імунізації від кору в країні становив менше 50%.

- Щоб сформувати повноцінний імунітет проти кору, потрібно зробити два щеплення. Перша робиться у віці один рік, друга - у шість років, - пояснює Надія Оперчук. - Станом на 2016 рік всього 45,9% населення Кіровоградської області були зроблені щеплення у віці одного року, і всього 11,4% - у віці шести років. У решти населення імунітет відсутній за винятком одиниць, які перехворіли на це захворювання. Щоб сформувати належний колективний імунітет, вакцинацією повинні бути охоплені 95-97% населення.

Називати країну-лідера антирейтингу Надія Іванівна не стала - щоб не провокувати образливих порівнянь.

Причина таких низьких показників складна і багатогранна. У перші постмайданні роки країну лихоманило - в тому числі на медичному фронті. Кіровоградська область у 2016 році лише наполовину була забезпечена вакцинами КПК (кір, краснуха, паротит), в інших областях стан справ був не кращим. Але проблема нестачі вакцин виникла зовсім не в 2014 році, а набагато раніше. Автор особисто кілька років поспіль, починаючи з 2006 року, тримала тісний контакт зі своїм педіатром - тільки так можна було в числі перших дізнатися про те, що нарешті поліклініки отримали вакцину, і встигнути (!) прищепити свою дитину, поки вона не закінчилася. І така ситуація була не тільки з щепленнями КПК, набагато гірше справи йшли з вакциною АКДП, що захищає від трьох смертельних хвороб: правця, дифтерії та кашлюку. Але вже тоді багато батьків відмовлялися робити своїм дітям щеплення, керуючись якимись ідейними міркуваннями.

Найпоширеніша причина відмови - нібито вакцинація викликає аутизм. Те, що ймовірність захворіти, наприклад, на туберкульоз у країні, де з 1995 року оголошено епідемію цього страшного захворювання, набагато вища, залишається поза їхньою увагою.

Однак залишимо міркування цих людей і згадаємо про один дуже розповсюджений факт, що вносить сум'яття у нинішню ситуацію з кором: батьки, що не щеплять дітей,, як і всі інші, віддають їх у дитячі садки й школи. Для цього потрібні довідки про щеплення - без них дитини до закладу не візьмуть. І люди йдуть на порушення закону, купуючи ці довідки у недобросовісних лікарів. За словами головлікаря Центральної міської лікарні Кропивницького Олександра Артюха, для більшості пацієнтів інфекційного відділення, які надійшли з діагнозом «кір», з'ясувати, чи були вони насправді щеплені, дуже складно.

- На сьогодні в лікарні лікуються 12 чоловік з клінічним діагнозом «кір», - говорить він. - Всі дорослі, перебувають у стані середнього ступеня тяжкості. Всі говорять, що у них є щеплення від кору, але як воно в реальності? Це практично неможливо перевірити. Поки лабораторно підтверджених діагнозів по цих людях у нас немає - на відповідні аналізи йде до 12 днів, - але клінічна картина типова для кору.

Водночас, за даними, які озвучила нам заступник начальника обласного лабораторного центру, з 32 хворих на кір в області з початку нинішнього року 27 не мали щеплень або мали одне (зроблену у віці року), чого недостатньо для формування повноцінного імунітету. Ліків від кору не існує, і єдиний дієвий метод захисту - вакцинація.

- Ми закликаємо людей вакцинуватися, - зазначає Надія Оперчук. - Зробити це не пізно, вакцин в медустановах вистачає. На даний момент в області є 39 з половиною тисяч вакцин - цього більш ніж достатньо і для планової вакцинації, і для епідеміологічної. Вакцини комплексні, від кору, краснухи та паротиту, бельгійського та американського виробництва. Протипоказання до вакцинації мінімальні: температура тіла 38 градусів і вище, важкі алергічні реакції, імунодефіцити, вагітність.

Епідеміологічна вакцинація - це щеплення людям, які мали контакт з хворим. Кір належить до так званих летючих вірусних захворювань і надзвичайно заразна. Поки, за словами Надії Оперчук, в Кіровоградській області ситуація стабільна.

У ці зимові дні разом з кором просторами нашої області «гуляє» і грип. І хоча кількість хворих відносно невелика, поєднання цих двох спалахів несе додаткову небезпеку. Перші симптоми кору практично ідентичні з грипом - висока температура, головний біль, ломота в тілі, кашель. Характерний висип з'являється лише на четвертий - п’ятий день, і за цей час хворий може заразити масу інших людей, починаючи з родичів і закінчуючи випадковими попутниками в громадському транспорті. У подібній ситуації фахівець лабораторного центру рекомендує зробити аналіз на рівень антитіл до вірусу кору.

- Статистика стверджує, що щеплена людина теж може захворіти, - каже Надія Оперчук. - Аналіз покаже, наскільки ви захищені. Зробити його можна в будь-якій приватній лабораторії. Лабораторний центр також робить цей аналіз.