Медіаюрист: Іоасаф відреагував на статті про релігійні чвари на Кіровоградщині неправомірно

Перегляди: 1763

Юрист Інституту масової інформації (ІМІ) Алі Сафаров зазначив, що у відкритому листі митрополита Іоасафа вбачається неправовий метод реагування на публікації в засобах масової інформації.

Про це він заявив у коментарі представнику ІМІ.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Юрист сказав: «Законодавство України передбачає порядок реагування на публікації в засобах масової інформації. Зокрема, частина четверта статті 32 Конституції України визначає: "Кожному гарантується судовий захист права спростовувати недостовірну інформацію про себе і членів своєї сім’ї та права вимагати вилучення будь-якої інформації, а також право на відшкодування матеріальної і моральної шкоди, завданої збиранням, зберіганням, використанням та поширенням такої недостовірної інформації". У випадку, коли інформація стосується юридичної особи, вимогу про спростування такої інформації має висувати уповноважений представник такої юридичної особи».

Водночас, додав Сафаров, відповідно до статті 30 Закону України «Про інформацію», ніхто не може бути притягнутий до відповідальності за висловлення оціночних суджень.

«Таким чином, звернення митрополита Кіровоградського і Новомиргородського Української православної церкви Московського патріархату Іоасафа не відповідає встановленому законодавством України порядку реагування на інформацію, поширену в засобах масової інформації», – наголосив юрист.

Нагадаємо, митрополит Кіровоградський і Новомиргородський Іоасаф звернувся з відкритим листом до влади області й Кропивницького та правоохоронців, у якому просить захистити єпархію від брехні та наклепів. Він апелює до статей Сергія Запорожана, Світлани Орел, Андрія Трубачева та Володимира Панченка.

Міський голова Кропивницького Андрій Райкович, за чиї гроші збудований храм Успіння Пресвятої Богородиці (Свято-Успенський храм), закликав прихожан перейти до Православної Церкви України (ПЦУ).

Священики Російської Православної Церкви через годину після появи заяви Райковича у Facebook та в кропивницьких Інтернет-виданнях скликали збори, учасники яких прийняли рішення не підтримувати ініціативу про перехід до ПЦУ. При цьому важливу роль відіграли діти, які зі сльозами на очах просили «не забирати в них церкву».

По завершенні зборів священики пропонували прихожанам транспорт, яким можна було доїхати додому.


15 грудня 2018 року в Софійському соборі Києва відбувся об’єднавчий собор. Перед собором самоліквідувалися Українська автокефальна православна церква та Українська православна церква Київського патріархату. Ієрархи цих церков за участі двох ієрархів Української православної церкви Московського патріархату створили Православну Церкву України. Шляхом голосування новим предстоятелем обрали Епіфанія з титулом Митрополит Київський і всієї України.

9 січня 2019 року всі єпископи на синоді Вселенського патріархату поставили свої підписи під Томосом – документом, який надав Православній Церкві України автокефалію.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ