На Кіровоградщині навчатимуть, як пережити горе і втрату

Перегляди: 1381

Сьогодні, 13 лютого, у CBN відбулася прес-конференція, присвячена старту навчання для фахівців, які надають підтримку групам дорослих, дітей та підлітків, що пережили тяжкі втрати.

Реалізація проекту на Кіровоградщині стала можливою завдяки центру з роботи з втратою «Родинне коло».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Його керівник – психолог, психотерапевт Вікторія Кочубей. Центр має своїх фахівців практично в кожному регіоні України.

«Все почалося з психологічної кризової служби на Майдані. Вікторія Кочубей, яка нині є засновником "Родинного кола", зібрала рідних Небесної сотні. Потім взялися шукати людей, які готові працювати з горем. Таких людей насправді небагато. Їм надавали супервізію онлайн. Тепер вийшли на норвезьку клініку, де є спеціалісти по роботі з горем. Згодом ці спеціалісти приїхали у Київ ділитися досвідом з нами», - розповіла тренер проекту «Родинне коло», практичний і кризовий психолог Наталія Потапенко.

Завдяки цьому партнерству переклали, адаптували та видали методичні посібники для груп підтримки дорослих, які втратили близьких людей, і груп підтримки дітей і підлітків.

Методична програма, описана в посібнику, складається з восьми зустрічей з періодичністю в три-чотири тижні. Є окремі програми для чотирьох вікових груп дітей та підлітків, а також дорослих, які переживають різні види втрат: для батьків, які втратили дітей (окремо для батьків, які втратили дітей під час вагітності та пологів); для тих, хто втратив супутника життя, брата чи сестру.

Перший тренінг стартує для фахівців, які працюватимуть з дітьми. Він розпочне роботу 22 лютого. Тренінг проходитиме у ветерано-волонтерському центрі «Смайл». Взяти учать у навчальному тренінгу виявило бажання багато спеціалістів – зареєструвалося 50 осіб. Відібрали насамперед тих, хто має досвід роботи з горем, втратою і хто реально буде навчати охочих працювати з цими проблемами.

На подальше навчання запрошують шкільних психологів, психологів із соціальних служб, приватних центрів, фахівців, які працюють з ветеранами та постраждалими від війни та інших. Навчання безкоштовне. Головна вимога – провести як мінімум одну терапевтичну групу по його завершенні.

Тренер проекту «Родинне коло», практичний психолог, координатор центру медико-психологічної реабілітації «КОМПАС» обласного госпіталю ветеранів війни Ганна Колєва зазначила, що робота такого центру надактуальна у період війни, крім того, в нашому регіоні багато людей хворіють на рак, до цього ж – у житті кожної людини були втрати: смерть близької людини, втрата майна, вимушене переселення тощо. Задача роботи груп – дати людині надію на те, що вона переборе негаразди, що вона виживе.

Більше інформації на сторінці проекту у Facebook. За додатковою інформацією можна звертатися за телефонами: 095 77 80500; 0522 345140; 050 2256832.

Ліля Кочерга, CBN