Батьки померлого АТОшника з Кіровоградщини: сина звільнили «заднім числом», щоб не платити допомогу

Перегляди: 1635

За рішенням Кіровоградського окружного суду батьки померлого учасника бойових дій мають право на грошову компенсацію, але Міністерство оборони ігнорує це рішення та намагалося його оскаржити.

Про це повідомляє журналіст CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Жителя Олександрійського району Сергія Г. мобілізували до лав Збройних сил України у березні 2015 року.

З квітня 2015-го він перебував на військовій службі у частині, яка розквартирована у Миколаєві. У серпні того ж року йому надали статус учасника бойових дій по закінченні відрядження у зону АТО.

Під час захисту країни Сергій Г. отримав контузію. Проходив медичні обстеження, на яких виявили ще й хронічний вірусний гепатит «А». Після цього бійця направили до військово-медичного клінічного центру в Одесі.

В результаті подальших обстежень та лікування його визнали непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку.

Для остаточного оформлення документів він прибув у частину, що була в той час на полігоні. У жовтні 2015-го, поки чекав документів, різко погіршилося здоров'я. Сергія терміново диспансеризували, однак врятувати життя медики не змогли. За інформацією з протоколу засідання військово-лікарської комісії, причиною смерті стало захворювання, пов'язане з захистом Батьківщини.

Рішенням комісії Міністерства оборони України з розгляду питань, пов'язаних із призначенням і виплатою одноразової грошової допомоги, родині відмовили у ній через те, що Сергія офіційно звільнили з лав ЗСУ за кілька днів до смерті. Правоохоронні органи нині розбираються в тому, що це звільнення могли документально оформити «заднім числом».

Відповідно до чинного законодавства, грошова допомога призначається в тому числі і в разі загибелі (смерті) військовослужбовця, військовозобов'язаного чи резервіста внаслідок захворювання, пов'язаного з виконанням ним обов'язків військової служби.

Батьки звернулися до суду задля захисту своїх прав та пам'яті сина. П’ять звернень до суду закінчилися рішенням Окружного Адміністративного суду, який визнав права батьків, та рішенням Апеляційного суду, який підтвердив справедливість попереднього суду. Вже є й виконавче провадження про стягнення з Міністерства оборони грошей, датоване січнем 2019 року.

Батьки Сергія планують потрапити на особистий прийом до Міністра оборони.

Олексій Гора, CBN