У юстиції запевнили, що збоїв у роботі нотаріусів на Кіровоградщині немає

Перегляди: 884

У Кіровоградській області нотаріуси працюють в повноцінному штатному режимі.

Про це CBN повідомив керівник обласної юстиції Вадим Гуцул.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Сьогодні, 25 лютого, Нотаріальна палата України зібрала ніби мирний мітинг біля стін Кабінету Міністрів України, – розповів він. - Акцію влаштували, щоб у черговий раз продемонструвати свою незгоду з діями Мін’юсту в напрямі запровадження кваліфікаційних іспитів для нотаріусів і державних реєстраторів, які через ті чи інші порушення були відключені від доступу до реєстрів. Маємо інформацію, що деякі приватні нотаріуси з Кіровоградщини також долучились до пікетування. Однак постає питання, з якою саме метою вони це зробили, якщо жоден із них іспит проходити не повинен, адже порушень у своїй роботі не допускав. Тож це більше схоже на політичну акцію й дискредитацію діяльності як Мін’юсту, так і Кабінету Міністрів. З метою продовження пікету на місцях Нотаріальна палата України закликала приватних нотаріусів не вчиняти сьогодні жодних нотаріальних дій. Однак, на Кіровоградщині ситуація залишається стабільною».

За словами посадовця, приватні нотаріуси не мають права безпідставно відмовляти громадянам у наданні послуг. Це передбачено чинним законодавством. Однак, якщо і на території області й будуть траплятися проблемні моменти, громадяни можуть звернутися до мережі державних нотаріальних контор, які працюють у нормальному режимі.

Приватні нотаріуси вже вдруге мітингують у столиці, вимагаючи внести зміни до положень нормативно-правових актів, що регулюють сфери державної реєстрації та нотаріату, і протестуючи проти введення іспитів для підвищення кваліфікації.

Комп’ютерне тестування ініціював Мін’юст у зв’язку з великою кількістю скарг від громадян на випадки рейдерських захоплень, до яких причетні реєстратори та нотаріуси, які були відключені від доступу до реєстру за вчинені порушення. Усі тести, включені до автоматизованого іспиту, розробила команда експертів під контролем міжнародних партнерів. Комп’ютерне тестування включає 100 питань і триває дві години. Іспит вважається складеним за умови надання правильних відповідей на 75 і більше питань. Результати тесту відразу відображаються на екрані комп’ютера, вплив будь-якого людського фактору на результати є нульовим.