У Кропивницькому взялися наводити порядок у землекористуванні

Перегляди: 1630

У міськраді Кропивницького сьогодні, 1 березня, пояснили, на базі яких актів у місті проводиться нормативна грошова оцінка земельної ділянки та за якими коефіцієнтами сплачуватиметься податок на землю чи розмір орендної плати, передає кореспондент CBN.

Як зазначила начальник юридичного управління Марина Смаглюк, в основі нормативної грошової оцінки земельної ділянки лежить рентний дохід. Мова йде про гроші, які громада виручить від найбільш ефективного використання земельної ділянки за цільовим призначенням.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Нормативна грошова оцінка необхідна для розрахунку земельного податку, розміру орендної плати, держмита під час оформлення договорів куплі-продажу, міни, дарування земельної ділянки чи при її успадкуванні, які поповнюють місцевий бюджет.

В минулому році міська рада затвердила нормативну грошову оцінку на рівні 445 грн 92 коп./кв. м. У місті визначили 35 економіко-планувальних зон, згідно з якими визначається локальний коефіцієнт функціонального використання ділянки (максимальний коефіцієнт у Кропивницькому - 1,79).

Водночас торік набули чинності зміни до порядку оцінки земель, затверджені Мінагрополітики. Відтоді, якщо у відомостях Державного земельного кадастру про земельну ділянку відсутній код Класифікації видів цільового призначення земель, коефіцієнт, який характеризує функціональне використання земельної ділянки при розрахунку її нормативної грошової оцінки, застосовується зі значенням 3,0.

На думку юриста, рішення Мінагрополітики треба сприймати, як «санкції для тих землекористувачів, які не внесли відомості до земельного держкадастру, через що ми не бачимо ці ділянки на публічній кадастровій карті».

За словами заступника міського голови Олександра Мосіна, мета влади - раціональне використання земельних ділянок. Виконання рішення Мінагрополітики «проявить» усіх власників ділянок.

У суб'єктів господарювання було півроку, аби розробити технічну документацію та внести данні до публічної катастрової карти. Хто не встиг, забув, щоб не платити податки за коефіцієнтом 3, повинні розробити технічну документацію, зробити обмінний файл, встановити межі земельної ділянки та внести її до публічної карти.