У Кропивницькому відбувся перший в Україні турнір з текболу (ФОТО)

Перегляди: 2460

У спорткомплексі факультету фізвиховання ЦНТУ ім. Винниченка у суботу, 2 березня, презентували новий вид спорту – текбол, який здобуває все більшої популярності в світі, повідомив кореспондент СВN.

Текбол - дітище двох угорських друзів Габора Борсані та Віктора Хузара. Габор - колишній професійний футболіст, а Віктор - програміст, який любить футбол. За спортивні нюанси відповідав Габор, Віктор займався науковою стороною проекту.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Щоб пограти в текбол, вам потрібен текборд і м'яч. Текборд - це спортивне обладнання, дуже схоже на стіл для пінг-понгу, який був розроблений з урахуванням законів математики і фізики. Тому м'яч буде відскакувати від будь-якої точки на столі, що дозволить легко дістатися до нього і тримати під контролем.

Правила досить прості: кожен гравець отримує по три торкання на гру, ви не можете торкатися до м'яча однією і тією ж частиною тіла двічі поспіль, і вам не можна торкатися супротивника і обладнання.

Можна грати один на один або два на два, у другому випадку м'яч у кожній грі повинен бути переданий партнеру по команді. Гравець може використовувати будь-яку частину тіла, але подача не повинна виходити за лінію. М'яч не повинен потрапляти в кут текборда, а гравцям також не можна йти на сторону противника. Гра триває до 11 очок в сеті, але з обов’язковою перевагою в 2 бали, й складається з трьох партій.

Усі ці нюанси всі охочі мали можливість дізнатися на презентації, на якій відбувся перший турнір не тільки в Кропивницькому, але, як відзначили організатори свята, й в Україні. Саме кропивницька обласна федерація текболу, яку очолив добре відомий у спортивних колах шанувальник футболу Олександр Скляревський, є піонером розвитку й популяризації текболу в нашій державі.

У турнірі взяли участь юні та досвідчені футболісти ФК «Зірка», дівчата СК «Багіра» та дует «Дерев’яшки». Досвідченим ветеранам Олександрові Кочурі та Роману Андрієнкові, за їхніми словами, не вистачило часу для того, щоб повністю освоїтися біля текборда. Але дівчатам колишні капітани та бомбардири «Зірки» не поступилися. А ось битву за першу історичну перемогу в кропивницькому текболі у своїх юних конкурентів виграли паралімпійський чемпіон, володар золота світової та європейської першості Євген Зінов’єв та чемпіон України серед Героїв АТО Олександр Тітенко.

Керівник обласної Асоціації жіночого футболу Олексій Стрельцов, який був одним із організаторів свята, пообіцяв наступного разу особисто вийти до текборду й виграти перший повноцінний турнір, кинувши виклик усім охочим.