В області розпочалася ювілейна «Театральна весна Кіровоградщини» (ФОТО)

Перегляди: 1462

В області розпочався ювілейний огляд-конкурс аматорських театральних колективів «Театральна весна Кіровоградщини».

Як розповіла CBN завідувач видавничим відділом обласного Центру народної творчості Ірина Солуянова, його урочисте відкриття відбулося минулої суботи в Світловодському Палаці культури.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За її словами, вперше обласні огляди самодіяльних театральних колективів провели у 1959 році. А в 1960-му Палац культури імені Жовтня заводу «Червона зірка» у тоді ще Кіровограді зустрів перший огляд-конкурс, який відкрив Новопразький районний Будинок культури виставою «Веселка» за п’єсою Миколи Зарудного.

«Сьогодні "Театральна весна Кіровоградщини" – це визначне культурно-мистецьке явище, унікальна можливість для сільських аматорів проявити свої режисерські та акторські здібності», - звернулась до присутніх на святі в. о. директора Центру Людмила Подлєсна.

«Театр – це природна річ для нашого народу, – зазначив голова журі, головний режисер обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Кропивницького, заслужений діяч мистецтв України Євген Курман. – Він пронизує увесь простір життя, торкається струн душі кожного. Тому "Театральна весна" надихає на нові задуми, надає сили для подальшої творчості».

Першим виступив народний аматорський музичний ляльковий театр «Дивосвіт» Світловодського міського Палацу культури. Режисер Марина Салабутіна разом з юними акторами представили виставу за твором Людмили Васильєвої-Гангус «Абетка ввічливості».

Як розповіла Ірина Солуянова, актори створили атмосферу святковості. Доповнювали їхню гру яскраві костюми, звукові та світлові ефекти, музичне оформлення. Цікавими були й режисерські прийоми: робота з глядацькою аудиторією, поєднання лялькових персонажів з акторською грою, використання хореографічних постановок.

Драматичний етюд «Любов» за п’єсою Євгена Кравченка представив аматорський театральний колектив Власівського селищного будинку культури Світловодська. Євген Курман назвав «гарним режисерським ходом» поєднання подій 1938 року з нашим сьогоденням, яке використав Олександр Комаревський, аби донести до глядача страшну сутність неоголошеної війни, показати незламний дух простих селян.

Вперше на сцені «Театральної весни» свій творчий доробок продемонстрував аматорський театральний колектив «Маска» Захарівського сільського Будинку культури Світловодського району під керівництвом Людмили Козенко. Актори представили театральну композицію Віри Міхеєнко «Тихі зорі вічної пам’яті» за відомою повістю Бориса Васильєва.

Наступний етап «Театральної весни Кіровоградщини» відбудеться 12 березня в Новгородці.

Фото Сергія Гусарченка