На Кiровоградщинi працюватимуть над справедливими тарифами на тепло та комфортом для споживачiв

Перегляди: 840

Прем’єр-мiнiстр України Володимир Гройсман доручив мiсцевим головам забезпечити захист домогосподарств та жителiв вiд необґрунтованих нарахувань за газ – вищих за встановленi норми – та створити гiднi умови перебування у пунктах оплати за ресурси та укладання договорiв з постачальниками послуг.

Про це вiн сказав сьогоднi, 5 березня, пiд час селекторної наради з питань тарифоутворення на мiсцях, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Гройсман наголосив, що цiна на тепло в оселях українцiв залежить не стiльки вiд цiни газу, скiльки вiд вартостi виробництва, чiткого облiку споживання та заходiв енергозбереження.

Цiна на газ для теплопостачальних органiзацiй – однакова. Але в мiстах України тарифи на тепло – рiзняться. Прем’єр-мiнiстр нагадав, що для домогосподарств, якi не мають лiчильникiв, уряд встановив норму споживання – 3,29 кубометра газу. Проте облгази в рази завищують цi норми.

Володимир Гройсман зазначив, що регiонам потрiбна чiтка стратегiя, щоб люди в рахунках мали меншi цифри, нiж вони бачать сьогоднi, та звернувся з вимогою до керiвникiв територiй, аби вони пiдготували чiткий план пiдготовки i модернiзацiї комплексу до роботи в 2019 роцi.

«Захистiть кожного, хто цього потребує. Я наголошую на тому: стiльки, скiльки ви споживаєте – платiть. А все, що вам намагаються навiшати зверху – захистiть людей. Покажiть, що ви на мiсцях є ефективна влада, яка розумiє проблеми людей i не дасть нiкому над ними знущатися. Умови укладання контрактiв, умови, в яких люди сплачують або укладають контакти, тобто, так званi центри обслуговування клiєнтiв», - наголосив вiн.

За словами директора департаменту житлово-комунального господарства ОДА Ольги Довжук, вартiсть тепла у мiстах на Кiровоградщинi є близькою до середньої по Українi, вище середньоукраїнського тариф, за яким платять клiєнти ДП «Кiровоградтепло».

«У Кiровоградськiй областi централiзоване теплопостачання отримують люди в трьох мiстах обласного значення – Свiтловодськ, Олександрiя, Кропивницький, - прокоментував голова ОДА Сергiй Кузьменко. - Я прошу розiбратися з цим питанням, i ми не були в ситуацiї, коли всi чомусь працюють у середньостатистичнiй цiнi надання послуг, а великi економiсти вважають, що вони можуть з людей попросити оплату суттєво вищу вiд тiєї, що в середньому по Українi. В 2019 роцi в нас не було випадкiв виставляння людям тарифiв за завищеними нормами, тобто ми по 3,29 працюємо. Переконаний, що ми й надалi будемо конструктивно спiвпрацювати для того, щоб люди отримували якiснi послуги. Стосовно того, що Прем’єр-мiнiстр говорив по зручностях з укладання договорiв зi сплати, я прошу розiбратися з цим питанням i до кiнця тижня менi поiнформувати, яка ситуацiя в областi, чи є в яких мiстах чи районах проблеми, i що потрiбно зробити для того, щоб випадкiв некомфортного перебування наших громадян в якихось примiщеннях пiд час сплати комунальних послуг не було на Кiровоградщинi».