Оперативний співробітник СБУ розповів, кому і за що на Кіровоградщині несуть хабарі

Перегляди: 3307

Андрій Трубачев, «Україна-Центр»

Кому на Кіровоградщині несуть гроші, щоб служити, а кому - щоб «відкосити», навіщо хабарники хочуть стати шахраями і чому їх піймання може загрожувати кримінальною відповідальністю самим антикорупціонерам, «УЦ» розповів оперативний співробітник спецпідрозділу з боротьби з корупцією та організованою злочинністю обласного управління Служби безпеки України.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Приводом звернутися до Служби за коментарями стало повідомлення про викриття майора Нацгвардії. За версією слідства, заступник начальника відділу кадрів однієї з її частин, що дислокується на території регіону, вимагав від місцевого жителя тисячу доларів за вирішення питання про укладення з ним контракту на проходження військової служби.

- Взяв гроші за працевлаштування людини на контракт, його супроводжували на всіх етапах відбору у вертолітну частину Національної гвардії, яка знаходиться в Олександрії, - пояснює наш співрозмовник. - Сам кадровик є колишнім співробітником міліції, він не пройшов там переатестацію, працював у олександрійському міськвідділі. Там не склалося, він влаштувався у цю частину.

За нашою інформацією, прізвище підозрюваного - Бесараб, а гроші йому носив випускник місцевого технікуму. По суті, за працевлаштування, а не за військову службу.

- Зараз військовим підняли зарплати, мінімальна починається від 10-12, а зі стажем доходить до 20-30 тисяч. Для Олександрії непогано. До того ж частина не бойова, а транспортна. Вони практично не беруть участі в реальних бойових діях. Рота охорони, наприклад: відчергував добу, дві - три сидиш вдома, займаєшся, умовно кажучи, чим хочеш. Робота «не пильна» бути там черговим. І в нашому випадку мова йшла не про пілота, а про обслуговуючий персонал, їх там багато - автослужба, штабісти, охорона тощо.

За словами співробітника СБУ, кадровик особливо не соромився, відразу називав речі своїми іменами, конкретно роз'яснив, що буде далі. У ланцюжку могли бути задіяні й інші люди.

- На першій зустрічі він озвучив, що це коштує тисячу доларів, «принось наступного разу, я тобі все розповім». «Психолог - я зателефоную, домовлюся, медкомісія - домовлюся, ти, головне, принеси гроші...» Зрозуміло, що у нього зв'язки є. Але навіть якщо б він називав конкретні прізвища, ми б за руку нікого не впіймали. Документувати весь ланцюжок - є великий ризик того, що не вдасться відстежити гроші як предмет злочину і виникнуть складності з доказово базою.

З ростом в останні роки зарплат і престижу служби в армії та інших силових структурах в Україні, на жаль, стає більше і пов'язаних з ними корупційних прецедентів, констатує оперативник.

- Армія не відірвана від суспільства. Якщо воно пронизане цими моментами, армія теж пронизана. Окремі співробітники військкоматів, якщо є можливість брати за «відмазку» від армії, беруть. У минулому році за матеріалами СБУ було винесено вирок співробітнику обласного військкомату. Людина, яка навіть не «сиділа на призові», - співробітник фінансового підрозділу, вимагав від призовника 750 доларів. При цьому він попросив колегу, який безпосередньо займався цими питаннями, щоб призовнику зробили «білий» квиток. Справа пройшла через суд, є вирок. Також щодо хабарів за працевлаштування є ще один приклад з практики. Близько двох років тому ми брали начальника районного відділу ГСЧС в Добровеличківці, який взяв, між іншим, теж тисячу доларів за працевлаштування звичайним пожежним. Знову ж, соцпакет, нормальна зарплата, вислуга, пенсія... Різні люди працюють у військових частинах. Набагато менше подібного в бойових підрозділах, таких, як наш третій полк спецпризначення, наприклад. Там і відбір серйозніший, і зарплати вищі, кадрова ситуація зовсім інша.

Майору з Олександрії загрожує від восьми до 12 років позбавлення волі, на сьогоднішній день він звинувачується в скоєнні злочину, передбаченого частиною 3 статті 368 Кримінального кодексу, одержання неправомірної вигоди обтяжується, за версією слідства, фактом її вимагання. Але завершення слідства і передача справи до суду - тільки початок боротьби за вирок.

- На жаль, в українському законодавстві є стаття 370 Кримінального кодексу - провокація хабара. Свідоме створення службовою особою правоохоронного органу умов для отримання хабара з метою викриття. Тому всім правоохоронцям, в тому числі й новоствореним НАБУ і ДБР, доводиться лавірувати на тонкій грані, щоб зафіксувати правопорушення і зібрати нормальну доказову базу для суду. У переважній більшості європейських країн, як і в американському законодавстві, провокація хабара зовсім не заборонена. У Штатах співробітники спеціальних служб роками працюють під прикриттям, наприклад, як приватні підприємці, і протягом тривалого часу входять у довіру до високопосадовців, звертаються за допомогою у вирішенні різного роду питань, по суті створюючи умови для отримання ними хабарів. Якщо ж чиновник погоджується і називає суму, то він несе серйозну кримінальну відповідальність. Ще, наприклад, якщо ми говоримо про оперативну закупівлю наркотиків, наприклад, по суті, це та ж сама провокація - співробітник купує наркотики, щоб довести, що їх збувають. Це серйозне питання, такої статті, на нашу думку, бути в Кримінальному кодексі не повинно. Через цю юридичну казуїстику досить багато проблем виникає в судах - при нашій судовій системі і рівні зрощення адвокатів з суддями. «Це провокація, мене підставили», - після антикорупційних затримань 90% підозрюваних про це говорять.

Стаття про провокації - не єдина перепона на шляху СБУ та інших служб, що займаються виявленням та притягненням до відповідальності корупціонерів різних рівнів в Україні.

- Є ще одна проблема - «суміжність» цієї статті. Напевно, читали недавно - прокурор міської прокуратури, якого затримували торік, отримав три роки умовно за вироком Ленінського райсуду (мова про колишнього прокурора Кіровоградської місцевої прокуратури Максима Джулая. - Авт.). Досить гучна справа, є хабар у 10 тисяч доларів, прокурор чітко вимагав, що він їх хоче за закриття кримінальної справи. Справа пішла до суду. Ми не є стороною у справі і не можемо впливати на хід слухань. Зрештою, з вироку дізнаємося, що дали прокурору умовний термін. Тому що суддя перейшов з більш важкої статті, 368-ї, - одержання неправомірної вигоди, на 190-ту - шахрайство. Я можу стверджувати, що в більшості справ про одержання хабара, які розглядаються в судах, адвокати жорстко борються, домовляються про перехід на цю статтю. Тому що по ній можна отримати «умовно» або взагалі 850 гривень штрафу. Адже хабар (у новому розумінні - неправомірна вигода) - це отримання грошей за здійснення дій, які чітко прописані в повноваженнях і посадових обов'язках чиновника або правоохоронця. Тобто що особисто він міг підписати документ, видати ліцензію, закрити кримінальну справу тощо. При негласній фіксації фактів хабарництва підозрювані для переконливості говорять про те, що тільки вони в змозі вирішити те чи інше питання. А як справа доходить до суду, чиновник каже: «У мене формально таких повноважень немає, я просто обманював», і кримінальну справу з хабара перекваліфікують на шахрайство. В результаті велика кількість корупціонерів йде від реальної відповідальності. Ось, наприклад, є начальник райвідділу поліції. Ми його затримуємо за вимагання хабара, за який він обіцяв закрити кримінальну справу стосовно місцевого жителя. Всі прекрасно розуміють, що саме він вирішує це питання, адже слідчий - його підлеглий і виконує будь-яку його вказівку. Але на суді він говорить: вибачте, слідчий - це процесуально незалежна особа, я не міг на нього вплинути. І формально він правий. Багато законодавчих моментів потрібно міняти для реальної боротьби з корупцією.

Але в будь-якому випадку практика останніх років показує серйозний рівень посад осіб, затриманих Управлінням СБУ в Кіровоградській області за хабарництво. Тому ми дуже зацікавлені в активній роботі з громадянами щодо виявлення корупції серед чиновників, правоохоронців, військових і просимо всіх звертатися до нас у приймальню або по телефону 0522-361306 з інформацією про такі факти. Анонімність і захист гарантуємо.