На Кiровоградщинi припинили розслiдування ймовiрного пiдкупу виборцiв через iнвалiднiсть скаржника

Перегляди: 758

У Знам’янцi, пiсля звернення представникiв ОПОРИ, працiвники полiцiї проводитимуть додаткову перевiрку та усуватимуть виявленi недолiкi щодо справи про ймовiрний пiдкуп виборцiв.

Про це йдеться у вiдповiдi правоохоронних органiв на запит громадського омбудсмена iз захисту виборчих прав Громадянскої мережi ОПОРА у Кiровоградськiй областi. Заявником у справi є людина з iнвалiднiстю.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

У лютому до представникiв ОПОРИ звернувся житель Знам’янки. Чоловiк розповiв, що йому телефонували люди, якi представлялися членами партiї «Батькiвщина» i пропонували 500 гривень за десять громадян, якi проголосують за кандидата у Президенти України Юлiю Тимошенко. Житель Знам’янки звернувся до правоохоронних органiв.

«Я вважаю, що представники цiєї полiтичної сили наскiльки обнаглiли, що можуть до будь-кого телефонувати i пропонувати кошти», – наголосив чоловiк пiд час зустрiчi зі спостерiгачами ОПОРИ.

У Знам’янському вiддiлi полiцiї ГУНП в Кiровоградськiй областi громадянину надали довiдку про результати розгляду звернення.

«У ходi перевiрки виявлено, що скаржник з дитинства хворiє на ДЦП та згiдно з комiсiї ЛКК його було визнано психiчно хворою людиною та надано статус iнвалiда другої групи. Зважаючи на викладене, даних, якi б вказали на наявнiсть ознак кримiнального правопорушення виявлено не було та вiдсутнi ознаки адмiнiстративного правопорушення», – йдеться в довiдцi.

Громадський омбудсмен iз захисту виборчих прав Громадянскої мережi ОПОРА у Кiровоградськiй областi Євген Гурницький надiслав запит до правооохоронних органiв щодо проведення iнших перевiрок фактiв ймовiрного пiдкупу виборцiв у Знам’янцi.

«Перевiрка за вказаними зверненнями проводилася працiвниками Знам’янського ВП на пiдставi положень Закону України «Про звернення громадян. За її результатом 18 лютого 2019 року складено вiдповiдний висновок. Разом з тим, вивчення вказаних матерiалiв встановлено, що перевiрка не в повному обсязi, у зв’язку з чим, зазначену доповiдну записку, вiдповiдно до положень ст. 19 Закону України «Про звернення громадян», скасовано, а матерiали направлено до Знамянського ВП ГУНП для органiзацiї проведення додаткової перевiрки та усунення виявлених недолiкiв», – зазначили у вiдповiдi ГУНП Кiровоградської областi.

«Цей випадок свiдчить про порушення фундаментальних принципiв прав людини. Якщо конкретизувати, то мова йде про дискримiнацiю за ознакою iнвалiдностi та стану здоров’я. Варто наголосити на недопущеннi вибiрковостi у розслiдуваннi виборчих порушень. Практика Європейського суду з прав людини та Комiтету ООН з прав людини свiдчить про те, що iнвалiднiсть i стан здоров’я розглядають як ознаки дискримiнацiї в розумiннi статтi 14 Конвенцiї про захист прав людини i основоположних свобод та статтi 2 Мiжнародного пакту про громадянськi i полiтичнi права. З метою поваги та забезпечення повного i рiвного здiйснення людьми з iнвалiднiстю всiх прав людини i основоположних свобод ухвалено Конвенцiю про права iнвалiдiв в 2006 роцi, яка була ратифiкована Україною в 2009 роцi», – пiдкреслив Євген Гурницький.

У полiцiї Кiровоградської областi повiдомили, що з початку передвиборчої кампанiї на пост Президента України розпочали чотири кримiнальнi провадження, що пов’язанi з виборами.