У Кропивницькому підписують звернення до нардепа щодо заборони вбивства тварин заради хутра

Перегляди: 1324

У Кропивницькому сьогодні, 13 березня, розпочалася акція, направлена на захист тварин, яких вирощують заради хутра, - активісти збирають підписи під зверненням до народного депутата Костянтина Яриніча.

Як розповіла CBN координатор заходу в Кропивницькому громадська активістка Надія Паливода, ініціаторами виступили зоозахисники Києва.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Разом з депутатами вони розробили законопроект №10019 щодо врегулювання діяльності хутрового виробництва в Україні і звернулися до однодумців по всій країні. У містах України підписуватимуть звернення до депутатів, які представляють населений пункт у Верховній Раді з проханням підтримати проект закону.

«Мова йде про регулювання цієї галузі і згортання до 2025 року в Україні роботи звіроферм. Подібне виробництво - не тільки екологічна проблема, а й етична. В Європі звіроферми заборонили, і їх перенесли до нас, бо тут немає законодавства і можна робити, що хочеш», - зазначила Надія Паливода.

«Безумовно, я підтримую цю законодавчу ініціативу, - сказав у коментарі CBN Костянтин Яриніч. - Більше того, я виступаю за повну заборону хутрового виробництва після закінчення перехідного періоду, так як це зараз відбувається в багатьох європейських країнах. В іншому випадку наша країна просто стане полігоном для розміщення небезпечних для здоров’я українців виробництв. Адже як лікар я добре розумію екологічні ризики, які така діяльність має для довкілля, а відповідно й для здоров’я громадян».

Він також наголосив: «З іншого боку, маємо все зробити від нас залежне для посилення захисту тварин від жорстокого поводження з ними. Аналогічної точки зору дотримується й моя дружина. Відсутність у її гардеробі виробів з хутра є найкращим цьому підтвердженням та й загалом свідченням її свідомої громадянської позиції.

Тому народні депутати - суб’єкти права законодавчої ініціативи, а також голови депутатських фракцій повинні невідкладно звернутися до спікера парламенту з проханням/вимогою невідкладного включення законопроекту у порядок денний сесії, щоб головний Комітет з питань екологічної політики зміг розглянути та надати свій висновок щодо нього та щодо ще двох альтернативних законопроектів. Після цього законопроект №10019 зможе бути винесений у сесійну залу на розгляд та прийняття у першому читанні».

Хто вважає, що Україні не потрібні ферми з розведення тварин на хутро, можуть завтра підійти в кафе «Челентано» на Великій Перспективній (напроти міськради) з 11:00 до 13:00 і підписати звернення.