Гройсман закликав місцеву владу працювати над зниженням тарифів на тепло

Перегляди: 811

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман доручив місцевій владі навести лад з платіжками за газ.

За його словами, люди не повинні переплачувати, а тому до наступного опалювального сезону влада в регіонах повинна проконтролювати, аби ціна за гігакалорію тепла знизилась до 1,4 тис. грн, повідомили CBN у прес-службі кабміну.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Ціна на газ однакова для всіх українців. І вартість тепла залежить не стільки від того, скільки коштує газ, скільки від вартості виробництва, чіткого обліку споживання та енергозбереження, наголосив Володимир Гройсман.

«При однаковій ціні на газ маємо різницю 30-40% на вартість тепла. Я розумію, що різниця може бути. Але через те, що технології виробництва різні. І тут виникає питання: а що зробили місцеві керівники, адже більшість ТКЕ належить муніципалітетам?» - зазначив він.

У різних містах вартість однієї гКал тепла відрізняється у кілька сотень гривень. За словами Прем’єр-міністра, в Івано-Франківську 1 кГал тепла коштує 1312 грн, у Житомирі – 1389 грн, Маріуполі – 1303 грн, у Вінниці – 1375 грн, Києві – 1317 грн. Разом з тим у Луцьку – вже 1847 грн, у Кропивницькому – 1852 грн.

Формування тарифної політики на послуги з теплопостачання належить до компетенції органів місцевого самоврядування. Адже сьогодні з 1644 підприємств теплокомуненерго тільки 26 – ліцензіати НКРЕКП. Всі інші, а це 98%, підпорядковані органам місцевого самоврядування.

«Я ще раз хочу наголосити, що органи місцевого самоврядування несуть повну відповідальність за кожну цифру в затверджених ними тарифах, які мають бути 100% справедливими», - сказав заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Едуард Кругляк.

На вартість тепла впливає і те, як його поширюють. Відсутність енергозбереження веде до втрат при транспортуванні тепла на рівні близько 15%. Аби зменшити ці втрати, торік на підготовку до зими уряд виділив 12,5 млрд грн. За ці гроші місцеві муніципалітети мали ремонтувати тепломережі, відновлювати системи водопостачання, встановлювати енергоефективне обладнання. З цим завданням впорались не всі. На це було витрачено лише чверть із виділених коштів.

«Сьогодні у нас 20 тис. км мереж. Скільки відремонтували, знаєте? Лише 240 км мереж. Відчуваєте різницю? Ми з 12,5 млрд тільки 3 направили на ці цілі, – сказав глава уряду. – Аварійних мереж у країні – 7 тис. км. І власники їх – місцева влада. Це ваша відповідальність!»

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман також наголосив, що він хотів би, аби більшість коштів, виділених урядом, були проінвестовані саме в оптимізацію виробництва тепла та його поширення, адже від цього залежить вартість тепла і гарячої води для українців.

«Закликаю міських голів – подайте чіткий план модернізації й розвитку ЖКГ на 2019-2020 роки. І хотів би, аби більшість коштів інвестували в котельні, у мережі, – сказав Володимир Гройсман. – Не гоніться за дешевою славою, яка потім дорого обходиться людям».

Ліквідувати корупцію в газовій сфері та зменшити кінцеве навантаження на вартість природного газу для побутових споживачів можна за допомогою обліку.

«79% у структурі витрат домогосподарств за спожиті житлово-комунальні послуги – це тепло. Суттєво зменшити нарахування можливо за рахунок встановлення 100% обліку теплової енергії, і ця вимога прописана в Законі України "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання"», - пояснив Едуард Кругляк.

В уряді також нагадали, що НАК «Нафтогаз» та теплопостачальники мають безкоштовно встановити громадянам близько трьох з половиною мільйонів лічильників.

Також, аби захистити споживачів від необґрунтованих платіжних вимог, Володимир Гройсман доручив Національній комісії з питань регулювання ринку електроенергетики та комунальних послуг, Антимонопольному комітету, Державній службі з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів провести ретельні перевірки організацій, що постачають енергоресурси, та накласти відповідні штрафи.