У Кропивницькому народний артист України читав зі сцени Шевченка, Гоголя, Вишню й Глазового

Перегляди: 1608

У залі обласної філармонії з нагоди 205 річниці з дня народження Тараса Шевченка виступав Герой України, народний артист України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка Анатолій Паламаренко.

Про це повідомляє кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Анатолій Паламаренко прочитав твір Тараса Шевченко, який він написав у 1845 році, «І мертвим, і живим, і ненародженим землякам моїм в Україні і не в Україні моє дружнє послання».

«Такого пророка послала доля нашій Україні. Я йду до нього, до Шевченка, 73-й рік. Я з восьми років як пішов і собі думав, вивчав, перечитав усіх біографів», - зізнався Анатолій Паламаренко.

Анатолій Паламаренко зазначив, що перечитав багато літератури за своє життя, дуже любить і Пушкіна, і Лермонтова, Достоєвського, Толстого – «як можна не любити?», - є і в Україні письменники такого рівня таланту – Коцюбинський, Нечуй-Левицький, Панас Мирний, - але «ні до Шевченка, ні після Шевченка, такого рівня, такого наповнення поетів немає».

«Хто повстав? Хто встав проти Бога? Тільки Шевченко: "Як понесе з України у синєє море кров ворожу... от тоді я і лани і гори — все покину і полину до самого Бога молитися... а до того я не знаю Бога". Чуєте? Хто це міг так сказати?» - звернувся до слухачів народний артист.

Він висловив надію, що молоді люди, які сидять у залі філармонії, доживуть до того часу, коли Україна буде українською. І два дні в березні «будуть духовним Великоднем української нації, і коли ми не будемо називатися народом України, а будемо називатися українським народом».

У виконанні Анатолія Паламаренка також прозвучав уривок з «Тараса Бульби» Миколи Гоголя, який він прочитав так, як наказував автор, - «російською з українським акцентом», «Ярмарок» Остапа Вишні та байки Павла Глазового.

Лара Гуріна, CBN