Кропивницький і селище Нове: чи буде об’єднання

Перегляди: 2390

Вікторія Барбанова, «Україна-Центр»

Наприкінці лютого до Новенської селищної ради з міськради Кропивницького було відправлено офіційну пропозицію про об'єднання. Чи готовий депутатський корпус селища його прийняти і нарешті запустити процес створення об'єднаної громади?

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Розмови про створення об'єднаної територіальної громади на основі Кропивницького та прилеглих передмість ведуться вже щонайменше два роки. В якості першого кандидата на об'єднання з містом розглядалося саме селище Нове. За цей час більшість навколишніх сіл вже встигли створити власні ОТГ, деякі з них уже ґрунтовно попрацювали на поліпшення якості життя своїх жителів. У самому селищі Новому з цього питання йшли дискусії - крім об'єднання з Кропивницьким, обговорювався варіант створення ОТГ з селом Грузьке. Однак, за словами селищного голови Сергія Денисенка, зараз цей варіант об'єднання навіть не розглядається - економічні зв'язки селища з обласним центром набагато сильніші, з цим треба рахуватися.

- Серед жителів селища у свій час ходила ідея зробити з нього 102-й мікрорайон Кропивницького, - зазначив він. - З одного боку, це виправдано. Більшість жителів Нового працюють у Кропивницькому, наше підприємство «Теплоенергетик» зараз знаходиться у власності Кропивницької міськради, про громадський транспорт також подбав Кропивницький. Але не все так просто, як здається на перший погляд.

У міст - свій закон

Кіровоградщина - один з лідерів зі створення об'єднаних територіальних громад. Закон, що запустив процес об'єднання, був прийнятий у 2014 році, але розрахований був в основному на сільські реалії. І для сіл він у цілому непогано спрацював. Але для того, щоб повноцінно стартувало перетворення в містах, знадобилися чотири роки і нова законодавча база. Закон про приєднання був прийнятий тільки у квітні минулого року, а в травні він був підписаний Президентом. До цього одним з обов'язкових етапів створення громади було проведення виборів. У законі про приєднання виписаний механізм об'єднання міст обласного значення з навколишніми населеними пунктами без проведення виборів - це значно спрощує процес. Однак перешкодою до об'єднання Нового з Кропивницьким є деякі об'єктивні обставини, головне - і там, і тут досі немає генеральних планів, не проведено інвентаризацію земель і не визначені чіткі межі територій. Щоб усе це зробити, потрібні час і гроші.

- З самого початку своєї каденції я виносив на сесію питання про виділення коштів на проведення інвентаризації земель та затвердження меж території, - каже Денисенко, однак депутатський корпус його не підтримав.

До речі, ви знаєте, де саме закінчується територія Кропивницького і починається Новенська? На об'їзній трасі? А ось і ні, за словами Сергія Павловича, до селища відноситься велика промислова зона від 101-го мікрорайону до об'їзної дороги, і навіть деякі об'єкти, які кропивничани вважають міськими, насправді стоять на новенській землі. Наприклад, завод модифікованих жирів. І це не рахуючи понад 300 гектарів орних земель і величезної території чавуноливарного заводу. За іронією долі, податки з цих підприємств йдуть у бюджет Кропивницького.

- Відповідно до Закону «Про добровільне об'єднання територіальних громад», міста обласного значення без будь-якого об'єднання відразу отримали повноваження ОТГ, - каже Денисенко. - Податок на доходи фізосіб з підприємств, зареєстрованих у Новенській селищній раді, тепер іде в бюджет Кропивницького, а це значна грошова сума, яку селище фактично втрачає. З погляду жителя Кропивницького здається, що місто практично безоплатно витрачається на селище Нове - на 12 мільйонів гривень модернізували котельну, встановили нове обладнання на свердловинах, з яких селище забезпечується водою, громадський транспорт знову ж таки. Але якщо подивитися, скільки податків підприємства, що працюють на території селища, платять до бюджету Кропивницького, то ця точка зору вже здасться спірною. Щоб побачити ситуацію в цілому, потрібно сісти за розрахунки.

І хочеться, і колеться

В цілому, на думку Сергія Павловича, створення ОТГ - це позитивне явище, однак є ризики, які необхідно врахувати:

- У багатьох громадах якість життя людей стала кращою, є багато позитивних змін. Але є громади, в яких ситуація не така красива. Наприклад, коли після об'єднання сіл навколо одного, центрального, села весь загальний бюджет витрачається на розвиток тільки цього центру, а про інші села забувають. Щоб ви розуміли, що може виявитися у зоні ризику: у нас практично вся інфраструктура знаходиться поруч - є своя школа, поліклініка, два дитячі садки, ДЮЦ «Казка», своє житлово-комунальне підприємство. Все це фінансується з селищного бюджету, ми самі розпоряджаємося цими засобами. Наприклад, торік рада підписала договір з енергосервісною компанією, що дозволило вирішити багаторічну проблему опалення одного з наших дитячих садків. Після об'єднання ця можливість збережеться, але рішення такого плану будуть прийматися вже не в селищній раді, а в раді громади Кропивницького. При цьому можливостей впливати на ці рішення у нас буде не так багато - якщо селище приєднується до міста, я як голова селищної ради стаю старостою і членом міськвиконкому Кропивницького. Ми можемо ввести в міськраду кілька депутатів від громади селища. Але, якщо більшість ухвалить рішення не на користь Нового, зможемо ми якось це змінити? Ні, тому що у нас банально не вистачатиме голосів. Тому, перш ніж починати процедуру об'єднання, потрібно сісти за стіл переговорів і детально розглянути всі ці нюанси.

У керівництва невеликих населених пунктів, що є сусідами з містами обласного значення, питання в цілому такі ж. Подекуди процес приєднання вже відбувся, і є можливість вивчити досвід першопрохідців. Сергій Павлович навів нам у приклад Глобине на Полтавщині. До ОТГ цього міста увійшли сім прилеглих сіл і селищ, і однією з перших довелося вирішувати проблему подачі питної води в одному з населених пунктів. Так само, як і на Новому, воду качали з свердловин.

- Була проведена глибока модернізація системи водопостачання з заміною труб на пластикові. Старі чавунні труби здали на метал, виручивши для бюджету понад мільйон гривень, - зазначає Денисенко. - У нас також провели модернізацію обладнання на свердловинах - цим, до речі, займалося НВО «Радій». У результаті споживання електроенергії на видобуток води скоротилося втричі. Але в новенській воді - підвищений вміст заліза. Це проблема, але вирішити її можна, наприклад, установивши фільтраційну станцію.

Якщо пам'ятаєте, вирішувати проблему водопостачання Нового бралися різними методами, в тому числі пропонували приєднати селище до водоводу «Дніпро-Кіровоград» (жителі Нового виступили проти цієї ідеї). Ще одна нагальна комунальна проблема - вивезення сміття. Об'єднання з Кропивницьким дозволить розв'язати цю проблему в короткі терміни. Але при цьому виникає питання: що буде з місцевим ЖЕКом? Його доля хвилює жителів Нового не тільки через перспективу їздити за довідками в Кропивницький - в селищі досі немає жодного ОСББ.

Справа часу

На питання, чи буде прийнято пропозицію «руки і серця» від Кропивницького, голова селищної ради Нового відповів ствердно:

- Об'єднуватися доведеться рано чи пізно. Краще це зробити рано - в межах року. Може, всю процедуру вдасться провести до кінця нинішнього року, може, в наступному році. Але затягувати з цим питанням не можна, інакше з нами зроблять, як у Польщі. Тобто всіх, хто не об'єднався добровільно до якогось моменту, просто об'єднають в довільному порядку рішенням згори. Тому краще це зробити з власної волі вчасно і отримати преференції від об'єднання.

Нинішній невизначений статус селища Нового має безліч недоліків, і один з основних - неможливість участі в іноземних інвестиційних проектах.

- Ми перебуваємо в досить незавидній ситуації, - каже Денисенко. - Навколо нас циркулюють великі грошові ресурси, що надаються на розвиток територій іноземними партнерами України, але всі ці гроші йдуть повз нас, тому що призначені вони для об'єднаних громад. Європейські, американські грантові програми, інвестиційні проекти - ми не маємо права боротися за них. І це реально прикро.

За словами Денисенка, рішення про приєднання розглядалося селищною радою і раніше. Але для його прийняття не вистачало голосів. Селищна рада Нового складається з 26 депутатів, отже, необхідно знайти мінімум 14 голосів «за». Раніше цих голосів не було.

- Позиція депутатського корпусу неоднорідна, - зазначає Сергій Павлович. - Раніше багато депутатів не хотіли проведення перевиборів, певна частина депутатів хоче до кінця добути цю каденцію. Зараз немає необхідності в організації виборів, потрібно тільки рішення селищної ради. Цього разу, сподіваюся, потрібні голоси знайдуться.