Як і коли запрацює електронний рецепт у програмі «Доступні ліки» на Кіровоградщині

Перегляди: 1321

Урядова програма «Доступні ліки» з квітня переходить в адміністрування Національної служби здоров’я України.

Про це CBN повідомив заступник директора департаменту охорони здоров’я ОДА Олександр Скрипник.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

У березні Національна служба здоров’я розпочала підписувати договори з аптеками по всій країні, а з квітня 2019 року запрацює електронний рецепт і НСЗУ почне оплати аптекам за програмою.

Що зміниться для пацієнтів

Перехід програми «Доступні ліки» до НСЗУ дозволить пацієнтам отримувати ліки за рецептом у будь-якій аптеці в Україні, яка має договір з НСЗУ, без прив'язки до місцевості, де цей рецепт був виданий. Відтак програма стане ще доступнішою для пацієнтів.

Наприклад, якщо ви обрали сімейного лікаря, терапевта або педіатра не поряд з домом, а у сусідньому селі чи місті, тепер отримати ліки за рецептом можете в зручній для вас аптеці.

Ще одне нововведення - з квітня ліки за урядовою програмою реімбурсації «Доступні ліки» можна буде отримати тільки за електронним рецептом, виписаним сімейними лікарями, терапевтами та педіатрами через електронну систему охорони здоров’я. До цього часу в аптеках-учасницях програми встановлять спеціальне програмне забезпечення і вони підпишуть договори з Національною службою здоров’я.

Як пацієнтові отримати ліки в аптеці за електронним рецептом

  1. Пацієнт записується та приходить на прийом до сімейного лікаря, терапевта або педіатра, з яким підписав декларацію.
  2. Лікар проводить прийом і виписує рецепт.
  3. Під час виписування електронного рецепту лікар разом із пацієнтом мають перевірити, чи номер мобільного телефону, зазначений в декларації, є актуальним і належить пацієнту. Лікар повинен назвати вам код мобільного оператора та останні цифри номера.
  4. Після перевірки номера телефону лікар виписує рецепт в електронній системі охорони здоров’я.
  5. На мобільний телефон пацієнта приходить смс з унікальним номером рецепта та кодом підтвердження для отримання ліків в аптеці. Зміст СМС: «Ваш рецепт: ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ. Код підтвердження: ХХХХ».
  6. За необхідності або на прохання пацієнта лікар може роздрукувати консультаційний висновок, який містить розділ з призначеннями, зокрема призначенням ліків. У цьому розділі зазначається інформація про виписані ліки та номер електронного рецепта.
  7. Пацієнт йде у будь-яку зручну для нього аптеку, що бере участь у програмі «Доступні ліки». Називає працівнику аптеки номер рецепта.
  8. Працівник пропонує пацієнту лікарські засоби, які є в цій аптеці і входять в програму «Доступні ліки».
  9. Пацієнт обирає один із лікарських засобів і називає чотиризначний код підтвердження та отримує свої ліки. Якщо необхідного препарату немає, пацієнт може піти в іншу аптеку і отримати ліки там.

Нагадаємо, Кіровоградщина - у п’ятірці кращих виконавців програми «Доступні ліки. Рейтинг регіонів». Враховували кількість аптек, що беруть участь у програмі, кількість осіб, які отримали ліки, обсяг використаних коштів, відсоток відшкодованих рецептів, середню вартість рецепта.

За показником використання коштів, передбачених державою на компенсацію вартості лікарських коштів у 2018 році, Кіровоградська область також серед лідерів.

На Кіровоградщині фактично всі 184 точки продажу ліків брали участь у програмі в минулому році. На реалізацію програми в регіоні виділили близько 25 млн грн.