У Кропивницькому триває скандал навколо нормативної грошової оцінки землі

Перегляди: 1625

Сьогодні, 19 березня, у міськраді знову зібрали прес-конференцію, аби ще раз пояснити, навіщо змінили нормативну грошову оцінку землі, з якою метою і як потрібно діяти власникам чи орендарям земельних ділянок, передає кореспондент CBN.

Причиною стала реєстрація депутатом Олександром Цертієм проекту рішення щодо скасування затвердженої в минулому році технічної документації з нормативної грошової оцінки земель (НГОЗ) Кропивницького. Депутат заявляє, що рішення прийняли з порушенням процедури.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Як нагадав заступник міського голови Олександр Мосін, у Кропивницькому затвердили нормативну грошову оцінку на рівні 445 грн 92 коп./кв. м і визначили 35 економіко-планувальних зон. За ними визначається локальний коефіцієнт функціонального використання ділянки. Максимальний коефіцієнт становить 1,79 пункту.

Олександр Мосін наголосив, що міській владі нарікають на те, що в інших містах нормативна грошова оцінка вища, ніж в інших містах, схожих на Кропивницький. Проте треба взяли калькулятор і перерахувати з використанням коефіцієнту. Бо НГОЗ може бути меншою, проте коефіцієнт доходити до 6.

За словами заступника директора КТ НВФ «Нові технології» Павла Домківа, вирахування нормативної грошової оцінки залежить від забудови землі.

Як зазначила начальник юридичного управління Марина Смаглюк, пропозиція Олександра Цертія скасувати рішення міськради дуже дивна і незрозуміла. Юридичний відділ отримав відповідь від уповноваженого державного регуляторного органу, який заявив: рішення не є регуляторним актом.

«Ми зобов'язані були затвердити нормативну грошову оцінку, яка дасть нам наповнення бюджету завдяки правильному і раціональному використанню земель міста», - заявила Марина Смаглюк.

Олександр Мосін ще раз нагадав: усі землекористувачі повинні розробити технічну документацію, зробити обмінний файл, встановити межі земельної ділянки, внести її до публічної карти Держгеокадастру. Там нададуть витяг з земельної нормативно грошової оцінки.