Власники «Європейського ринку» в Кропивницькому: підприємці 1,5 року не платять оренду за місця

Перегляди: 1855

Керівництво «Європейського» ринку заявляє, що підприємці півтора роки відмовляються платити оренду за торговельні місця.

Про це CBN повідомили у прес-службі корпорації «ХХІ Вік».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«15 років тому на місці ринку був пустир, через який проходили комунікації, водогін та електромережа. Для їх перенесення потрібні були колосальні гроші, проекти, експертизи. Щоб збудувати ринок, ми з чоловіком взяли величезний кредит у 2006 році на 10 мільйонів гривень. Ми провели комунікації, встановили електроопори, пройшли всі необхідні експертизи, отримали дозвіл на будівництво, побудували майновий комплекс, який вводився в експлуатацію трьома чергами, є відповідні свідоцтва на право власності від 26.03.2007, 05.11.2007 та 12.02.2008 років відповідно», - показала документи власниця ринку Лариса Онул.

Також вона зазначила, що в цьому випадку мають місце виключно бізнесові відносини: «Згідно зі статтею 41 Конституції України, кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Право приватної власностi є непорушним. Примусове відчуження об'єктiв права приватної власностi може бути застосоване лише як виняток з мотивiв суспiльної необхiдностi, на пiдставi i в порядку, встановлених законом, та за умови попереднього i повного вiдшкодування їх вартостi. Тому всі господарські спори, які виникають, ми вирішуємо через суд. І сьогодні у господарському суді ми маємо низку позовів проти неплатників оренди. Що ж стосується соціальної відповідальності – це Дендропарк, куди вкладаються величезні кошти, проводиться маса безкоштовних програм, щоб відпочинок містян був максимально комфортним».

«Хто тільки не намагався піаритись на цій темі, - прокоментувала ситуацію директор ПП «Простір» Олена Сидоренко. - Однак, досконало вивчивши питання, щоразу натикався на беззаперечний факт – стосунки між орендодавцем та орендарями є господарськими, а це означає, що ніхто не може на них впливати. Тому більшість підприємців уклали договори й успішно здійснюють свою діяльність вже більше десяти років. Серед невдоволених залишилась невеличка групка бунтівників, що торгують на ринку незаконно, не сплачують оренду, податки та інші затрати. В той же час адміністрація ринку сплачує комунальні послуги, орендну плату за землю, податок на нерухомість, забезпечує майновий комплекс охороною. Зрозуміло, що підприємців обурює, чому одні платять орендну платню, а так звані бунтарі ні за що не платять. А нещодавно на хвилі передвиборчої гонитви до торговців, які ведуть свою діяльність незаконно, завітав депутат Юрій Дерев’янко. Звісно ж, з метою передвиборчого піару. І, як і його попередники, пообіцяв бунтарям "золоті гори". Звідси й інформація в ЗМІ».

Директор ТОВ «ХХІ Вік» Алла Пунько наголосила, що бунтівникам вигідна ситуація, яка склалась на ринку, адже вони здійснюють свою діяльність і при цьому не несуть жодних витрат: «Їм так зручно. Не треба ні оренду сплачувати, ні комуналку, ні податки. Є такі, хто ще й заробляють на цій ситуації. Як от, наприклад, Марія Дроботова, яка активно співпрацює з адвокатом Ігнатенком. З усього видно, що вони штучно затягують процес для додаткового заробітку. Всім відома ситуація, як у Дроботової у січні раптово з’явились гроші, щоб закрити величезний кредит. Звідки – можна тільки здогадуватись. Адміністрація ринку, навпаки, завжди йде назустріч орендарям. Наприклад, для підприємців-учасників АТО у нас існує пільга. Крім того, з 2014 року у нас працював пункт збору допомоги АТОшникам, все зібране ми відправляли нашим бійцям на передову. До речі, ніхто з нинішніх так званих "активістів" жодного разу не завітав до пункту допомоги. Звичайно, це справа особиста, та все одно це показник».

За словами директорки ТОВ «ХХІ Вік», у зв’язку з агресивними діями бунтівників значно знизилась кількість клієнтів на ринку. «Зараз ситуацію вдалось дещо покращити за рахунок реклами, яку ми даємо в інтернеті», - сказала вона.

Проти підприємців, які вже більше півтора року не сплачують орендну плату, подано позови до суду. За рішенням Господарського суду Кіровоградської області від 28 серпня 2018 року підприємцю Олександру Панежі необхідно звільнити торговельну площу. Апеляційний господарський суд ухвалив залишити рішення попередньої інстанції без змін.

У місцевих ЗМІ з’явилась інформація, що касацiйний господарський суд Києва частково задовольнив касацiйну скаргу Олександра Панежі у справi за позовом ПП «Простiр Кiровоград» до нього. Ситуацію прокоментував адвокат ПП «Простір» Дмитро Пушкарьов: «З процесуальних мотивів постанова суду апеляційної інстанції у справі № 912/872/18 була скасована, а сама справа направлена на новий розгляд до суду апеляційної інстанції. Водночас, що найголовніше, рішення суду першої інстанції, як це просив в своїй касаційній скарзі ФОП Панежа О. Г., Верховний Суд не скасував, що свідчить про відсутність будь-яких порушень при розгляді справи Господарським судом Кіровоградської області, який своїм рішенням зобов’язав ФОП Панежу О. Г. звільнити торговельну площу».

Нагадаємо, кандидат у президенти від партії «ВОЛЯ», народний депутат Юрій Дерев’янко провів засідання підкомітету з питань контролю за дотриманням законодавства у сфері запобігання і протидії корупції органами державної влади та місцевого самоврядування комітету з питань запобігання і протидії корупції, на якому підприємці ринку «Європейський» у Кропивницькому заявили про порушення їхніх прав.