На Кіровоградщині під загрозою зникнення опинилися фазани і зайці-русаки

Перегляди: 4888

На території Кіровоградської області фазани і зайці-русаки опинилися під загрозою зникнення.

Про це CBN повідомив заступник начальника Кіровоградського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Кваша.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Причиною цьому, наголосив фахівець, є пожежі, які виникають при спалюванні людьми очерету та верболозу.

Найчастіше палять навесні. За словами голови Компаніївської районної організації Українського товариства мисливців та рибалок Анатолія Мічкалова, саме у цей час народжуються зайченята, відкладають яйця куріпки, фазани, гніздяться водоплавні птахи. Після таких пожеж яйця знищуються, звірята та птахи гинуть. Самиця фазана, наприклад, захищає своє гніздо до останнього і часто гине, не встигає злетіти. Зайченята також не мають шансів на порятунок.

Відповідальність за спалення сухостою – лише штраф від 170 до 340 гривень, та на практиці встановити винного майже нереально. Однак для природи наслідки можуть бути непоправними, наголошують фахівці.

«Кожного року люди як палили, так і палять, – сказав Олександр Кваша, – тому зараз такі найпопулярніші серед мисливців види дикої фауни, як фазан і заєць-русак, на яких щороку полюють дві тисячі мисливців, опинилися під загрозою зникнення».

Жителів та гостей Кіровоградщини закликають не вчиняти таких підпалів. Якщо ж ви стали свідком горіння трави чи очерету – телефонуйте на гарячу лінію лісомисливського господарства за номером (0522) 22-06-03 або 101.

Алла Зейферт, CBN