Кіровоградщина приєдналась до всеукраїнської акції боротьби з туберкульозом

Перегляди: 765

У рамках Всеукраїнської акції «Настав час» лікарі-епідеміологи провели навчальний семінар для студентів медичного коледжу в Кропивницькому.

Захід відбувся в рамках програм глобального Фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією в Україні, повідомили CBN у прес-службі обласного лабораторного центру.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«З 1993 року Всесвітня організація охорони здоров’я визнала туберкульоз глобальною надзвичайною подією в світі, - зазначила заступник директора Кіровоградського обласного лабораторного центру Надія Оперчук. - Зараз ми говоримо про зниження рівня захворюваності на туберкульоз і в Україні, і в цілому світі, але важливо зупинити епідемію, і це справа не тільки спеціалістів, а й пересічних громадян, кожної людини. У травні 2014 року в Женеві ВООЗ прийняла резолюцію, в якій повністю схвалила нову Глобальну стратегію з туберкульозу на період з 2014-го по 2035-й. Ця програма спрямована на ліквідацію глобальної епідемії туберкульозу в світі. ЇЇ цілями є зниження смертності від туберкульозу на 95%, зменшення числа нових випадків захворювання на 90% за період з 2015 по 2035 рік, забезпечення того, щоб кожна родина не несла катастрофічних витрат на лікування хвороби».

Акцентували увагу учасників і на тому, що, за даними ВООЗ, 23% випадків захворювання в Україні не виявляють. Якщо офіційна статистика говорить, що на туберкульоз хворіє кожен 50-й житель держави, то з урахуванням прихованих випадків ця загроза набуває більшого масштабу.

«Перше щеплення проти туберкульозу не випадково роблять дітям на третій день життя, - сказала лікар-епідеміолог обласного лабораторного центру Марія Оленюк. - Дійсно, кілька років тому ми мали проблему з наявністю вакцин, але зараз вони доступні всім. Дорослі, які мають проходити обстеження раз на два роки, ігнорують це правило. Безпідставно сподіваючись на те, що туберкульоз не торкнеться саме вас».

Доповненням до розмови про важливість зупинити епідемію туберкульозу стала виставка, підготована співробітниками ОУНБ ім. Чижевського. У сховищах бібліотеки зберігаються унікальні книги минулого століття, що розповідали про проблеми туберкульозу.