У Кропивницькому відкрилась виставка, присвячена роботі театральних художників (ФОТО)

Перегляди: 1344

У Кропивницькому з нагоди Міжнародного дня театру в літературно-меморіальному музеї Карпенка-Карого відкрилась виставка «П'єси Карпенка-Карого та Кропивницького очима театральних художників».

На захід завітали студенти та викладачі мистецького факультету ЦДПУ ім. Винниченка, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

В експозиції представлені більше ста експонатів: ескізи та макети декорацій, костюмів, афіші, програми до вистав театру імені Марка Кропивницького. Їх у різні часи створили театральні художники Микола Сакевич та його дружина Есфір Білецька, Василь Єременко, Валерій Іванов та Данило Нарбут.

Микола Сакевич казав, що оформлення у виставі повинно грати, бути діючою особою. Його основний принцип роботи полягав у тому, що художник у театрі - це не просто декоратор, це і конструктор, і архітектор, і актор, і режисер. Він вважав, що тільки завдяки союзу художника і режисера можна досягти потрібного результату.

Старший науковий співробітник літературно-меморіального музею Карпенка-Карого Тетяна Рева зазначила, що на виставці можна побачити і порівняти, як працювали художники-декоратори 70 років тому з тим, як вони втілюють задуми автора і режисера сьогодні.

Про роль сучасного художника в роботі над театральною постановкою і свій досвід співпраці з різними театральними декораторами розповів режисер академічного музично-драматичного театру імені Кропивницького, заслужений діяч мистецтв України Євген Курман.

Лара Гуріна, CBN