У Кропивницькому дев'ятикласниця з ДЦП не може знайти школи для продовження навчання

Перегляди: 1480

У Кропивницькому дівчинка з ДЦП не може продовжити навчання в старших класах сьомої школі.

Як розповіла CBN мама Насті, в школі вирішили не створювати 10-11 класи, та з батьками не порадилися.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Почала в країні реалізовуватись політика інклюзії в освіті, і два роки тому ми віддали Настю в звичайну школу. Однак пандус ми робити за власні кошти і власними силами. Донька адаптувалась в колективі. Вчителі та діти до неї нормально ставляться. Їй допомагає помічник вчителя. Насті подобається навчатися в школі, вона розумна і гарно вчиться. Але тепер ми не знаємо, що робити», - розповіла Олена Дарієва.

За її словами в школі четверо дітей з інвалідністю, двоє з них колясочники. Олена звернулася до помічниці дружини президента Аліні Мельник і та направила її до 16-ї школи. Як виявилося, у школі інклюзию не впроваджували, а старша школа спеціалізується на математиці та військовій справі.

В управлінні освіти матері дали список шкіл. Проте район Попова та Пацаєва сім'ї не підходить, у 4-й школі старші класи математичні, а Настя гуманітарій.

У коментарі CBN начальник управління освіти Лариса Костенко зазначила, що старшої школи в НВО№7 немає декілька років.

«Старші класи відкриваються у великих школах. Діти з різних навчальних закладів обирають собі напрям і йдуть у профільну школу. Ми рухаємося до того, що через 5-6 років у нас залишиться 5-6 шкіл, в яких будуть 10-11-12 класи і на паралелі 4-5 класів. Всі вони будуть різного профілю», - пояснила Лариса Костенко.

Вона визнала, що не всі школи міста інклюзивні: «В 15 школах, здається, є 38 "інклюзивних" дітей».

Пандуси є в 9, 25, 34, 35 школах, «Мрії». Начальник управління освіти запевнила, що у мами будуть варіанти, з чого вибирати.

Зараз Олені запропонували перейти до школи №1, де старшокласники навчаються на першому поверсі і де цього року обіцяють збудувати пандус. Та за словами Олени, пандус на вході у школу може й зроблять. Залишається питання: як дитині дістатися туалета, куди ведуть три сходинки?

Лара Гуріна, CBN