Директор заправки, біля якої стався вибух у Кропивницькому, розповів подробиці НП

Перегляди: 9853

Олексій Гора, CBN

Головний інженер ТОВ «Елан-Ві» Олександр Слюсар розповів CBN подробиці вибуху, що стався на вулиці Київській у Кропивницькому 27 березня.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

30 березня у Кіровському суді оголосили про домашній арешт до 28 травня як міру запобіжного заходу головному інженеру ТОВ Олександру Слюсару.

27 березня на вулиці Київській сталося сім вибухів через горіння трьох автомобілів зі зрідженим газом. Внаслідок цього зайнялися поряд розташовані десять легкових автомобілів, п’ять вантажівок і будівля колишньої СТО.

Від пожежі та вибуху постраждали чотири особи. Водій газовоза згодом помер у лікарні.

- За інформацією, що опублікували різні ЗМІ, ситуація виглядає так: з одного газовозу перекачували газ в інший, стався витік газу та після цього - вибух, який призвів до вибухів інших автомобілів. Ви згодні з таким трактуванням подій?

- В принципі так і є, якщо не вдаватися у подробиці. Я не був очевидцем самих подій, там був директор Олександр Ляховецький та водій автомобіля зі скрапленим газом. З їхніх слів можна скласти таку картину: приїхав великий газовоз (з фірми-постачальника, у якої ми вже тривалий час закуповуємо газ), з нього газ перекачували у наш маленький газовоз. Тоді й пішла розгерметизація, яка призвела до вибуху.

Ймовірною причиною цього я вважаю ось цей газовий пістолет (на фото), який також бачили співробітники ДСНС. На ньому чітко видно тріщину, яка, можливо, стала причиною витоку газу.

- Як використовується цей пістолет, кому належить?

- Система перекачування газу така: великий газовоз приїжджає до нас і заправляє наш. Заправка відбувається через шланг та насос, якими обладнано газовоз постачальника. І відбувається вона саме через такий пістолет.

- Повинна б була спрацювати якась захисна система. Чи вона не передбачена?

- Аварійне відключення передбачене у двох випадках: перевищення тиску в цистерні, що наповнюється, або перевантаження насосу, що качає газ. У першому випадку спрацьовують клапани, що скидають зайвий тиск, у другому випадку насос відключається. Більше захисної автоматики не передбачено.

- А раніше ви вже переливали газ з однієї машини в іншу на цій стоянці? Чи маєте дозвіл на це?

- Не регулярно, але робили такі операції. У нас є спеціальний дозвіл на такі дії. Саме на цю адресу - Київська, 48а. Так само і постачальник газу має офіційний дозвіл на перекачування його в інші ємності.

- Так кому належав той заправний пістолет, і хто винен у вибухах?

- Пістолет, через який заправляли нашу цистерну, був приєднаний до великого газозаправника. За його справність та технічний стан відповідає водій-експедитор цього автомобіля.

Вину у вибуху, на мою думку, визначити складно. Це могло статися через прикрий збіг багатьох обставин. Тут і несправний заправний пістолет, і можлива іскра від двигуна, адже за технічних умов для роботи насосу, що подає газ, потрібен двигун, який працює. Це, можливо, і статичний розряд електрики.

Ще не забувайте, що газ подається під робочим тиском 16 атмосфер. Тобто у випадку пориву шлангу він стає некерований та може сам спрямуватися у будь-який бік. Це теж може бути причиною вибуху.

Взагалі, за правилами, при наявності витоку газу потрібно негайно перекрити кран, з якого подається паливо. Але як там було і чому кран не перекрили вчасно, я не знаю, поруч з ним повинен був бути водій. Адже саме він несе персональну відповідальність за це.

Я б сказав би що це нещасний випадок, але, враховуючи те, що потрібен якийсь цап-відбувайло, винуватцями трагедії намагаються зробити саме нас.

- Ну, думка про це приходить відразу, після того як прокуратура повідомила, що ви намагалися втекти за кордон.

- Тут взагалі цікава ситуація. Справа в тому, що ще задовго до цього випадку, в січні, я купив туристичну путівку в Єгипет для себе, дружини і дитини на 29 березня. В мене є всі документи: квитанції з датами тощо.

Коли 27-го ввечері стався вибух, я одразу поїхав на місце та пробрався через кордони поближче, щоб допомогти комусь чи дізнатися більше інформації. Адже спочатку була інформація, що вибух стався на газозаправній станції, яка належить фірмі, що я очолюю. На щастя, інформація не підтвердилася, адже наслідки могли бути гіршими.

Взагалі для мене події відбувалися так: як тільки дізнався про вибух - поїхав туди. Тієї ж ночі у прокуратурі я давав покази як свідок, після цього був у офісі при вилученні всіх документів, сам їх видавав. Наступного ранку був на стоянці та разом з поліцією та рятувальниками робили огляд та фіксували все. Розуміючи, що поїхати нікуди не зможу, перереєстрував свій квиток у турагентстві на родичку, і на відпочинок поїхала саме вона з моєю дружиною та дітьми.

Зателефонувала дружина і повідомила, що вдома проводиться обшук. Зі своїм адвокатом приїхав у поліцію і там уже отримав протокол про затримання. Звідки виникла фантазія на тему втечі - пояснити не можу. Я нікуди не тікав і не збирався.

Відразу після вручення підозри мене затримали, і я провів два дні в слідчому ізоляторі. Потім суд перевів під домашній арешт на ніч. А моєму директору, який ще й постраждав під час вибуху, суд визначив арешт або залог у майже півтора мільйона гривень. Таких грошей ні в мене, а ні на рахунках фірми нема. Звідки взялася така сума - теж не зрозуміло.

Ми просто хочемо правди та справедливості...