У Кропивницькому розповідали про аутизм (ФОТО)

Перегляди: 1082

У Кропивницькому в Міжнародний день поширення інформації про аутизм провели низку акцій «Кропивницький у блакитному», передає кореспондент CBN.

Ініціаторами виступили громадська організація матерів дітей та молоді з інвалідністю «Серце матері» та Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю. До них приєднались студенти технічного та педагогічного університетів, будівельного коледжу та небайдужі кропивничани.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Як розповіла голова громадської організації Людмила Шукрута, розлад аутистичного спектру призводить до серйозних проблем в спілкуванні з іншими людьми. «Людині дощу» може бути неприємним зоровий контакт, вона може не розуміти жестикуляцію, прояви емоцій, інтонації інших людей. Такі діти можуть гостро сприймати звичайний шум, важко переносити найдрібніші зміни в звичних речах - у щоденному розкладі, розташуванні предметів.

«Хоча в країні активно впроваджується інклюзія, таких дітей не дуже хочуть приймати в дитсадках та школах. Про навчання після школи, а тим більш про працевлаштування, мова зовсім не йде. Але ж у випадках, коли це не важкі форми захворювання, такі діти потребують лише активної соціалізації. Світу відомі аутисти актори, режисери, письменники, бізнесмени, музиканти. Серед наших сучасників це прототип героя фільму "Людина дощу" Кім Пік, математик Григорій Перельман, геймдизайнер і творець покемонів Сатосі Тадзірі, художниця Донна Вільямс та інші», – зазначила Людмила Шукрута.

За словами директора Центра комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю Лілії Місюні, уникнути багатьох з цих симптомів допомагають програми терапії й реабілітації. Але чим пізніше встановлений діагноз, тим складніше допомогти дитині. У світі розлади аутистичного спектру визначають у дітей у віці до двох років, в Україні - в шість і пізніше.