За п’ять років децентралізації місцеві бюджети зросли у понад три рази

Перегляди: 939

Власні доходи місцевих бюджетів із 68,6 млрд грн у 2014 році виросли до 234 млрд у 2018-му.

Про це CBN повідомили у прес-службі Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Коли ми розпочинали реформу, завжди запитували: що таке децентралізація, що таке реформа місцевого самоврядування? Зараз можливо пояснити - це нова дорога, якісна інфраструктура, новий шкільний автобус, нова школа або дитячий садочок, нове підприємство. Це відсутність необхідності кожному з вас їздити в район або область. Це правильна побудована система управління і розподіл фінансових ресурсів для кожного українця – ось що є децентралізація», - зазначив ініціатор процесу децентралізації Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Головним рушієм реформи децентралізації п’ять років тому став Гройсман, коли, обійнявши посаду Прем’єр-міністра, зробив децентралізацію одним зі своїх пріоритетних завдань. Нині в Україні вже створено 884 об’єднані громади, які отримали повноваження, ресурси та землю у власність від держави. Також 646 ОТГ отримали у власність від держави 1,5 млн га земель за межами населених пунктів.

Одним із прикладів успішної реформи децентралізації у Кіровоградській області є Новоукраїнська ОТГ. Її голова Олександр Корінний розповів, як усе починалось і яких успіхів досягла громада: «Я на початку цього був трохи песимістично налаштований. Я не вірив, що з початком агресії російської в 2014-му (як правило, вводиться воєнний стан, і влада концентрується в руках вищого керівництва) у нас почнеться не концентрація влади на рівні Києва, а передача її на місця, у регіони. Я думаю, що ця реформа, можливо, врятувала всю країну. Думаю, що це була вчасна, дуже доречна і трохи ризикована, але, як показує час, успішна реформа децентралізації».

Нині в громаді є кілька реалізованих проектів, дуже масштабних, про які люди раніше навіть і не мріяли.

«Ми, наприклад відкрили дитсадок вартістю 20 мільйонів, що перевищує втричі бюджет міста у 2010 році», - сказав голова ОТГ.

На початку створення громади бюджет складав трохи більше 30 млн грн, а сьогодні громада має майже 150 млн. А це більше можливостей. Зараз громада на власний розсуд створює навчально-виховні комплекси, реалізовує проекти.

«Торік нам вдалося відкрити амбулаторію – це один із найуспішніших проектів. Ми відкрили дитячий садочок. Ми запустили клуб, який не працював більше 20 років. Ми повністю його утеплили, замінили вікна, покрівлю. Збудували також котельну. Зараз ми завершуємо добудовувати другу частину амбулаторії. Ми хочемо її розширити. Можливо, нам знадобиться кабінет для ще одного лікаря», - зазначив Корінний.

Наразі у громаді працюють над створенням інклюзивно-ресурсного центру. Разом з проектом DOBRE ОТГ хоче зробити його максимально функціональним і одним з найкращих в Україні.

«Зараз ми встановлюємо спеціальні підіймачі для дітей, що користуються інвалідними візками, будуть підіймати їх між поверхами. Тобто, щоб повністю була доступна школа. Ще один класний проект, який ми в цьому році реалізуємо, – ми повністю замінимо біля всіх будинків міста майданчики для збирання сміття, замінимо сміттєві баки на нові сучасні, які не будуть протікати, які будуть закриті. І придбаємо автомобіль, який буде це сміття збирати», - розповів голова громади.

Додатковий ресурс для розвитку території – це також передача громадам земель за межами населених пунктів, вона відбувається завдяки розпорядженню Кабміну, зазначив Олександр Корінний. Знайшлися сотні, тисячі гектарів землі, яка не була оформлена, тобто за неї не сплачувались податки. Землі, яка неефективно використовувалась. І це додатковий ресурс

«Треба зробити в Конституції незворотність змін по децентралізації, і я би дуже хотів, щоб це зробив саме цей парламент. І питання успіху України мало б тільки часові рамки», - наголосив Олександр Корінний.

Закріпити реформу децентралізацію в Конституції прагне і уряд.

«За п’ять років ми пройшли перший етап реформи децентралізації. Потрібно почати новий етап, який буде базуватися на нових рішеннях, завершення завдань, які стояли перед нами, і головне – забезпечити незворотність реформи», - заявив Володимир Гройсман.