Як пройшов перший тур президентських виборів на Кіровоградщині. Аналітика

Перегляди: 2071

Андрій Трубачев, «Україна-Центр»

Перший тур відбувся. Без глобальних сенсацій, у фіналі - цілком очікувана пара фаворитів, а у нас три тижні на роздуми. У Кіровоградській області та її центрі в день виборів ловили, але так і не впіймали торговців голосами, фотографували бюлетені, говорили про гостру кризу еліт і можливе об'єднання «нового обличчя» зі «старими політиками» вже до другого туру.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Крім багаторазово обговореного шоумена Володимира Зеленського, чергові вибори з широко заявленим запитом на людей «не з системи» на Кіровоградщині занесли до першої шістки першого туру порівняно маловідомого главу Служби безпеки України часів Кучми Ігоря Смешка. Генерал-полковник СБУ обійшов досвідченішого в політичних баталіях полковника ЗСУ Анатолія Гриценка у всіх округах області, а в Кропивницькому взагалі показав четвертий результат.

Другий тур президентських виборів відбудеться в неділю, 21 квітня.

Трійка лідерів у регіоні - та ж, що по країні, тільки на Кіровоградщині чинний Президент набрав трохи менше Юлії Тимошенко, а в цілому по Україні - трохи більше. Нічого незвичайного в цьому немає, відомо, що «Батьківщина» на Кіровоградщині давно пустила міцне коріння, в тому числі в органах місцевої влади, а її лідер колись починала свою парламентську кар'єру саме тут. Далі - Юрій Бойко, Олег Ляшко і всі інші.

Можна додати, що в обласному центрі трохи більше за Порошенка і трохи менше за Тимошенко, в районах - навпаки, на захід від Кропивницького більше голосували за Ляшка, східніше - за Бойка. Але це скоріше відтінки, ніж акценти.

У полях

Всупереч окремим панічним настроям, які нагнітав хто за звичкою, а хто за методичкою, у нас усе пройшло донезмоги спокійно. Заряд пильності журналістів, активістів та інших, можна сказати, був витрачений вхолосту.

Напевно, найбільш нетривіальним повідомленням дня виборів стала новина про сліпого спостерігача на ділянці в дитячому садку «Гномик» в Кропивницькому. Мовляв, посидів до обіду, а потім пішов. Кореспонденту «УЦ» голова комісії заявив, що такого не було. Серед виборців з досвідом ходили наполегливі чутки про суми від двох до п'яти тисяч гривень, які за виявлене порушення нібито пропонував відомий відеоблогер з числа тих, яких називають «ватними». Ніхто, втім, на цьому не озолотився, наскільки відомо.

В окружкомі 101-го виборчого округу на заході журналістам скаржилися на розмір бюлетеня - мовляв, щоб розкласти їх по кожному кандидату, потрібно мінімум чотири столи, і все це не сприяє швидкості підрахунків. Були нарікання на організацію роботи окружної комісії 99-го округу в обласному центрі, яка за час кампанії змінила голову чотири рази. У відведеній кімнаті Станції юних техніків, де її розмістили, поміщається максимум чоловік 10, якщо з мішками, в яких привозять бюлетені. Їх почали везти близько о пів на першу ночі, частина людей мерзла, лаялася, дехто розвертався і їхав назад - грітися, разом з документами суворої звітності. Проте вже до вечора понеділка в області порахували практично всі.

Були «дзвінки» тривожніші. Спостерігачі громадянської мережі ОПОРА назвали одним з найпоширеніших порушень фотографування бюлетенів - всі давно знають, що робиться це не на пам'ять. Обласна поліція відзвітувала про 19 таких повідомлень. Голова «Центральноукраїнського антикорупційного офісу» Андрій Лаврусь у соцмережі стверджував, що в Кропивницькому діяла заздалегідь підготовлена «сітка» підкупу виборців, про яку нібито знають люди в погонах.

Очевидець з обласного центру розповідає чи байку, чи бувальщину: біля дитячого садка на Тельмана представник виборчої комісії садовить дідуся з бабусею в таксі - ті прийшли не на свою ділянку, їм треба на «Заготзерно». За простотою кажуть, що один з кандидатів заплатила за голос, треба обов'язково дістатися. Але таксист за 50 їхати відмовляється - їх же чекати, відвозити потім, мовляв, дорожче буде. «Нам не так багато заплатили», - нарікають люди похилого віку. У тому, що голоси в Україні все ще продаються і купуються, давно ніхто не сумнівається. Як особливо не чекає ніхто впіймання винних і реального покарання - з 2004-го спливло багато води і зникло не менш ілюзій...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як відбуваються вибори на Кіровоградщині. Хроніка

В оцінках

Тепер ще трохи про те, що говорять результати, перш за все, «темних конячок» - тих же Зеленського і Смешка. Політологи говорять про голосуванні не «за», а «проти», кризу еліт, які не до кінця відповідають запитам і очікуванням людей, самі люди висловлюються коротше, простіше і зрозуміліше. Те, що послання виборців почуто, чинний Президент підтвердив вже у неділю ввечері.

- Це суворий урок для мене і для всієї нашої команди. Це абсолютно серйозний привід для ретельної роботи над помилками, допущеними в останні роки. Але не помиляється той, хто нічого не робить, - сказав Петро Порошенко. - Я готовий до глибокого і предметного діалогу з тими, кого не встиг переконати в першому турі. Хотів би зараз звернутися до тих, кому менше 30 років. Ви бачите зміни в країні, але хочете, щоб зміни були більш глибокими і швидкими. Я повністю поділяю ваше бажання... Я почув вас і прошу, почуйте і ви мене.

Про уроки президентської кампанії-2019, але зовсім з іншого боку, в коментарі журналістам CBN говорив після публікації екзитполів і відомий політтехнолог Денис Богуш, родом з наших місць.

- Люди повірили в цю віртуальну реальність, - констатував він. - Не можуть відрізнити персонаж фільму від реальної людини. Цей великий експеримент з кіно і віртуальним кандидатом, я думаю, дуже серйозний урок для України, може, і для світу. Телевізор сильно впливає на людей і їхній вибір.

Зрозуміло, що для другого туру тільки картинки на екрані й веселих слоганів на яскравих білбордах навряд чи вистачить. Перед поки цілком віртуальної «Зе! Командою» вже зараз у повний зріст постає питання відсутності реальної команди на місцях. У всякому разі, перші повідомлення про переговори між штабами Юлії Тимошенко і Володимира Зеленського про об'єднання зусиль у другому турі з'явилися вже ввечері 31-го.

За однією з версій, лідер «Батьківщини» готова підтримати Зеленського в обмін на підписання меморандуму про створення парламентської коаліції. Тобто, по суті, на своє чергове прем'єрство.

- Мені здається, такий союз вже відбувся де-факто, оскільки Тимошенко набагато радикальніше критикувала чинного Президента. Оскільки партійної структури у Зеленського немає, всі, хто буде голосувати за нього, голосують за «Батьківщину» у другому турі як за партію, навіть більше, ніж за самого Зеленського, - вважає кандидат політичних наук Руслан Стадніченко.

І без наукового ступеня зрозуміло, що необхідність у людському і організаційному ресурсі, який потрібен прямо зараз, може зіграти з кандидатом злий жарт. Адже, об'єднавшись з ким-небудь, він перестане бути тим, за кого голосували люди, що розчарувалися в істеблішменті, стане частиною системи, якій його протиставили розробники виборчої Зе-кампанії.

Але це його, Зеленського, проблеми. У нас тут своя сорочка ближче до тіла, і є власні навколовиборчі розваги. Спостерігати за рухами в стані місцевого, так би мовити, активу, наприклад. Можна ставки приймати на те, наприклад, у кого з тих, хто не так давно переметнувся в табір підтримки Президент, раніше інших не витримають нерви, хто першим почне «перевзуватися» і наскільки витончено. Це той же спорт, важливо і фальстарт не дати...